Jeste li znali da nas rano kićenje doma za Božić čini sretnijima?

Ne postoje baš neka pravila kada je pravi trenutak da okitimo svoj dom za blagdane, ali svejedno se svake godine na društvenim mrežama povede rasprava o tome zašto je sredinom studenog već sve okićeno i nije li prerano da počnemo s božićnim ludilom čak mjesec  prije samog blagdana. Iskreno i ja sam bila među njima,  baš me iritiralo, sve puno kuglica i raznih ukrasa, i onda počnu i pjesme po centrima, stalno sam govorila, jao pa prerano je i ne sviđa mi se to. Mnogi se čak i naljute na one koji se vesele ukrasima i jedva čekaju da krenu uređivati svoje domove.  No već nekoliko godina, moram priznati da se već od kraja mjeseca kolovoza  veselim sredini studenog i početku prosinca, Kad je sve već u pripremama za blagdane, a postoji mogućnost i da ste čuli na radiju kako smo već nekoliko puta diskutirali o Božiću.

Ako ste jedna od onih osoba koja jednostavno uživa u kićenju svoga doma i već je sad ukrasila prostor lampicama, kuglicama i borovim granama, nemate brige, znanost je na vašoj strani!

U svijetu prepunom stresa i tjeskobe, ljudi se vole povezivati sa stvarima koje ih usrećuju, a božićni ukrasi prizivaju snažna sjećanja i sretne osjećaje iz djetinjstva. Ukrasi služe kao putokazi prema osjećaju uzbuđenja koje smo proživljavali kao djeca u iščekivanju Božića, slamice, ukrasa i poklona, a postavljanje ukrasa ranije produžuje to pozitivno uzbuđenje i potiče dobre emocije. Možda ste primijetili, u gradu je puno više osmjeha nego na početku jeseni, praktički, blagdanski smo nastrojeni i to nas spašava od jesenske depresije.

Ranija istraživanja također su pokazala da se osobe koje ukrašavaju svoje domove za vrijeme blagdana percipira kao simpatičnije i uključenije u zajednicu u kojoj žive, a sudionici istraživanja objavljenog u Časopisu za psihologiju okoline ukrašene domove ocijenili su kao “prijateljsko i harmonično okružje”. Što čekate? Bez ustručavanja izvadite svoje ukrase i uživajte u ljepoti svog uređenog doma! Dobro, nisam mislila odmah, ipak je malo prerano! (š.v)