Mjesec borbe protiv ovisnosti

Edukativnom predstavom i tribinom obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti

Policijska uprava koprivničko-križevačka, uz podršku Ravnateljstva policije i Županije te u suradnji sa županijskim Vijećem za prevenciju, Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica i županijskim Zavodom za javno zdravstvo u utorak, 27. studenoga organizirala je preventivni program „Prevencija ovisnosti i zlouporabe droga“, kojim je obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti.

U sklopu programa održana je edukativna predstava Marina Ivanovića-Stoke pod nazivom „Stara škola kreka – iz tame u svjetlo“ te tribina na temu “Ovisnosti i zlouporaba droga – od problema do rješenja” koja je okupila stručnjake iz različitih područja.

Okupljenima se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je zahvalio Policijskoj upravi i suradnicima na održavanju programa, istaknuvši kako je droga ogroman društveni problem o kojemu treba razgovarati, a koji razara prijateljstva, obitelji i živote.

Posebno zahvaljujem gospodinu Ivanoviću koji će nam ispričati svoju životnu priču. Pogledajte predstavu, učite na tuđim greškama, razmislite o onome što ste vidjeli, prenesite drugima i pokušajte izvući poruku iz svega.“, poručio je zamjenik Ljubić.

Načelnik Policijske uprave Vjekoslav Štimac kazao je kako se svakodnevno bave zlouporabom droga, a osim zapljena kojih je ove godine bilo 118, važan dio tog posla su i preventivne aktivnosti. Ujedno je zahvalio Županiji na podršci te dodao kako je važno djelovati na mlade ljude kako bi spoznali da je droga zlo.

Nakon pozdravnih govora Marin Ivanović – Stoka izveo je svoju predstavu koju je režirao Mario Kovač, a koja na realističan način prikazuje borbu, sada bivšeg ovisnika o opojnim drogama, od početka konzumacije do izlječenja.

Na tribini koja je uslijedila nakon predstave stručnjaci su iz različitih perspektiva razmijenili znanja i iskustva o najučinkovitijem modelu prevencije zlouporabe droga i ovisnosti, a sudjelovali su predstavnica Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Smilja Bagarić, predstavnice županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Davorka Gazdek i dr. Marija Čular Turk, prof. Milan Čapalija s Odjela psihijatrije Opće bolnice Koprivnica, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić, policijska službenica kriminaliteta droga Policijske uprave Zagrebačke Anamarija Bregeš i pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju Policijske postaje Koprivnica Dario Babić.

Uz učenike koprivničkih srednjih škola i studente Sveučilišta Sjever, program su podržali i ravnatelji i drugi djelatnici škola, predstavnici zdravstvenih i drugih institucija, županijskog Vijeća za prevenciju, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec te drugi gosti.