Okusi Podravine i Prigorja

Ukusna jela našeg kraja

U organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije na 21. Obrtničkom i gospodarskom sajmu održana je manifestacija “Okusi Podravinu i Prigorje” – posvećena promociji autohtonih jela i pića. Sudjelovali dobitnici standarda Okusa Podravine i Prigorja, kao i poznati kuhari, Podravkini Zlatko Sedlanić i Dražen Đurišević te Tomislav Špiček.
Između vrsnih kuhara na Podravkinom je izlagačkom prostoru održano natjecanje u spravljanju bregofske pite, koja ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, i to sve pod budnim okom članica Udruge žena Bregi koje su pratile drže li se kuhari njihovog recepta. Program je okupio brojne posjetitelje koji su sa zanimanjem pratili natjecanje, ali i uživali u slasnim jelima koja su im ponudili nositelji standarda Okusi Podravine i Prigorja.

Gospođa Katarina Šegrc iz Udruge žena Koprivnički Bregi kazala nam je da je “Bregofska pita” kolač koji se nekada radio vrlo rijetko, uglavnom za Božić.

“Kolač je bio skup jer idu u njega orasi, cveba, jabuke i toga prije nije bilo u izobilju. Jako je ukusan. To je naše kulturno nematerijalno zaštićeno dobro i time se ponosi naš kraj.”