Origami art izložba

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u ponedjeljak 3. prosinca će biti otvorena
origami art izložba
Teselacije – igra svjetla i sjene
Želimira Zlatića. Otvorenje izložbe je u 19 sati.

Želimir Zlatić je rođen u Zagrebu 1965., osnovnu i dio srednje škole pohađao je u Križevcima gdje je živio do svoje 16. godine, a u Zagrebu je završio srednju školu za kemijskog tehničara. Prema njegovim riječima, djetinjstvo i mladost u Križevcima obilježili su njegov život i usmjerili prema umjetnosti.
Iz kataloga:
“Riječ teselacija (engl. tessellation) dolazi od riječi tessella što znači „mali kvadrat“. Rimljani su se često koristili kvadratom za izradu mozaika te kao dekoracijom na pločicama i zidovima. Dok su Rimljani i Bizatinci izrađivali kompleksne uzorke mozaika, islamski majstori podigli su teselaciju na razinu umjetnosti. Njihova geometrijska orijentacija ogleda se u nadahnutoj arhitekturi, slikarstvu keramici i ilustracijama.
Origami teselacija prvenstveno je zamisao Shuza Fujimota, japanskog učitelja kemije. Teselacijski origami oblici najčešće su geometrijski oblici, stalnog ponavljajućeg uzorka, nabora i uvijanja izrađeni od jednog komada papira. Oblici teselacija mogu biti od jednostavnih kvadratnih popločavanja do izuzetno zamršenih složenih djela, od arhitektonskog cvijeta do realnog.