Svečano proglašenje HGSS Ispostave Križevci

Za sigurniji grad i okolicu

U Križevcima je otvorena Ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Koprivnica. Otvaranju su prisustvovali čelnici grada i županije kao i predstavnici žurnih službi. Kako nam je izjavio pročelnik HGSS-a stanice Koprivnica Dejan Bojovski, ideja je da se pokrije cijela županija sa ispostavama.

“Križevci su logičan izbor zbog blizine Kalnika i povećanja aktivnosti na Kalniku pa ga želimo učiniti što sigurnijim. Trenutno je u Stanici Koprivnica 25 članova, dobro smo opremljeni, iako opremu treba obnavljati, jer je to naš alat za djelovanje. U Ispostavi Križevci je 7 osoba i voditelj. Da se postane član HGSS-a potrebna je dobra volja, puno slobodnog vremena, volja za volontiranjem i, naravno, dobra fizička kondicija” – kaže Dejan Bojovski.

Župan Darko Koren kazao je:

“HGSS sagledavamo kao sastavnicu cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja. Unutar 4-5 godina imamo taj sustav izuzetno dobro postavljen na razini Koprivničko-križevačke županije, financiramo ga i prije nego što je stanica dobila sjedište u Koprivnici. Nastavili smo i dalje, a ovo je jedan iskorak u smislu proširenja aktivnosti i eventualne potrebe za intervencijama”.

Obratio se i zapovjednik Stožera Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je kazao da je Gorska služba spašavanja uz vatrogasce, Crveni križ i Zavod za hitnu medicinu jedna od glavnih uzdanica Stožera Civilne zaštite.

Gradonačelnik Mario Rajn ističe zadovoljstvo što je otvorena Ispostava HGSS-a u Križevcima za daljnju sigurnost grada i okolice:

“Na žalost, proteklih godina bilo je potreba za intervencijama. Ovime osjećamo dodatnu sigurnost, jer ovo je grad ulaže velike napore da se dodatno afirmira kao siguran grad za svoje građane. Volio bih da treba što manje intervencija i vjerujem da je ovo kvalitetan iskorak za sigurnost. Stavka za financiranje je otvorena u proračunu Grada, za početak 15.000 kuna, pratit ćemo i dalje te očekujemo i podršku ostalih općina” – kaže gradonačelnik Mario Rajn.

Voditelj Ispostave HGSS-a u Križevcima je Dean Zemun, kojemu je ključeve prostora na Nemčićevom trgu uručio predsjednik Planinarskog društva Križevci Dario Banić. Ploču na ulazu u zgradu otkrili su župan Darko Koren i pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski, a zatim su gradonačelnik Mario Rajn i pročelnik Bojovski potpisali sporazum o djelovanju i odnosima Gorske službe spašavanja i Grada Križevaca. (j.i.)