Završila građanska akcija “Mobilnost osoba s invaliditetom”

Popravljena ortopedska pomagala

U prostoru Udruge osoba s invaliditetom Križevci u srijedu, 31. listopada održan je završni dio predstavljanja građanske akcije “Mobilnost osoba s invaliditetom”. Građanska akcija je financirana sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u okviru natječaja “Naš doprinos zajednici”. Ukupna vrijednost građanske akcije je 13.000 kuna, a obuhvatila je kupnju rezervnih dijelova te popravak ortopedskih pomagala u vlasništvu Udruge.

“Nabavili smo dijelove za ortopedska i druga pomagala kojima ova udruga raspolaže. Projektom su osigurana sredstva za nabavu dijelova za invalidska kolica i druga pomagala koje su volonteri popravili te im na tome zahvaljujem. Na žalost, ima sve više ljudi kojima su potrebna pomagala; invalidska kolica, štake, hodalice i drugo. Ta pomagala ne iznajmljujemo, nego posuđujemo i to ne samo našim članovima, osobama s invaliditetom nego i svima drugima kojima su potrebna.
Sredstva Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva ne bi dobili da nismo već i do sada svojim programima i projektima te građanskom inicijativom, u suradnji s gradom i okolnim općinama, provodili akcije pristupačnosti prometnica i objekata. To je upuštanje rubnjaka na prometnicima, gradski bazen je pristupačan za osobe s invaliditetom, pristupačna je crkva svete Ane, ozvučeni su semafori, osnovna škola “Ljudevita Modeca” pristupačna je te je ugrađen lift, pristupačan je sanitarni čvor u vrtiću i sanitarni čvor u Gimnaziji. U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” s projektom smo osigurali sredstva za nabavu opreme za slabovidne i slijepe te nagluhe osobe. Puno je bilo inicijativa za pristupačnost i upravo zahvaljujući tim dosadašnjim aktivnostima, Nacionalna zaklada je prepoznala te građanske inicijative i dodijelila nam ova sredstva.
Osim na pristupačnosti radimo i na ostalim socijalnim uslugama kako bi poboljšali socijalnu sliku grada i okolnih općina te svih stanovnika. Pred nama je još puno izazova i pisanja projekata. U udruzi je sada zaposleno 29 osoba, od toga 9 s invaliditetom i po tome se vidi koliko projekata i programa provodimo” – izjavio nam je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić.