Župan i ravnatelj Devčić obišli radove – uređaj za magnetsku rezonancu stiže krajem studenoga

Nakon što je zajedničkom suradnjom Županije, ravnatelja Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ i saborskih zastupnika s ministrom zdravstva dogovorena nabava uređaja za magnetsku rezonancu za Opću bolnicu, sve je spremno kako bi uređaj uskoro mogao biti pušten u pogon i biti na usluzi svim pacijentima kojima je to potrebno.


Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja sastali su se s ravnateljem Opće bolnice Matom Devčićem, zamjenicom ravnatelja Biljanom Marković, pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvom Ružicom Evačić, pomoćnicom ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Nikolinom Puc i djelatnicima Odjela radiologije te su obišli građevinske radove koji su u tijeku. Vrijednost radova je oko 850 tisuća kuna, u čemu Županija sudjeluje s decentraliziranom sredstvima, dok sam uređaj za magnetsku rezonancu stoji gotovo 9 milijuna kuna.
Kao što je pojasnio ravnatelj Devčić, poduzeto je mnogo napora kako bi ova usluga, koja je radiološki standard, bila dostupna svim stanovnika Koprivničko-križevačke županije, a i šire. U 2017. godini na području Županije uslugu magnetske rezonance trebalo je oko 3,5 tisuće stanovnika, a obavili su je uglavnom u Varaždinu i Zagrebu, što iznosi oko 3,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. Tom dinamikom uređaj bi se otplatio za nekoliko godina, uz predviđene troškove amortizacije.
Kao što je što je već spomenuto, nabava uređaja dobila je suglasnost i Županije i Ministarstva zdravstva te se Županija kroz decentralizirana sredstva uključila sa sufinanciranjem. Odlukom Županijske skupštine prva polovica iznosa za uređaj platit će se ove godine, a druga sljedeće, čim se u Ministarstvu odobre prioriteti za državna decentralizirana sredstva za županije.
Uređaj je jačine 1,5 tesla, kroz otvoreni postupak javne nabave nabavljen je od njemačke tvrtke Siemens te zadovoljava sve suvremene standarde kvalitete, a čak će omogućiti i dodatne usluge poput kontrasnog snimanja žila srca. Od 9 milijuna kuna, milijun je namijenjeno za edukaciju radiologa, koja je već započela po kliničkim centrima u Hrvatskoj, a predviđene su i samostalne edukacije u klinikama u Njemačkoj, što dovoljno govori o visokoj razini pripreme.
Prema riječima ravnatelja Devčića, uređaj bi trebao stići krajem studenoga, a službeno bi trebao biti pušten u pogon 19. prosinca. Do tada će se napraviti sve potrebne provjere magnetskog polja, a ravnatelj je pojasnio i kako u cijenu građevinskih radova ulazi i uređenje tri snimaone za ultrazvuk i novog prostora prijemne kancelarije s dva mjesta za prijem pacijenata kako bi se ubrzao njihov protok.