120 godina Crvenog križa u Križevcima – I dio

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo je sinoć svečanost obilježavanja 120 godina Crvenog križa u Križevcima. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, volonteri, svi oni koji su svojim radom i aktivnostima doprinijeli da križevački Crveni križ uspješno obavlja svoju zadaću – pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije.
O povijesti Crvenog križa u Križevcima govorio je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec kazavši kako je prije 120 godina, na poticaj gradskog fizika dr. Frana Gundruma Oriovčanina, u Križevcima osnovana podružnica Crvenog križa. Crveni križ u našem gradu provodio je kroz sve te godine brojne aktivnosti. Po selima i školama organizirali su se tečajevi zdravstvenog prosvjećivanja, uključivalo se mlade u karitativne i socijalne aktivnosti, osnovana je služba kućne njege i pomoći, služba traženja u vrijeme rata i drugo. Svakako jedna od najznačajnijih aktivnosti je dobrovoljno davalaštvo krvi, pa danas imamo više od tisuću dobrovoljnih darivatelja krvi, godišnje se prikupi 1300 doza krvi, a 20 darivatelja je sa preko sto darivanja krvi. Križevački Crveni križ osnivač je i inicijator brojnih klubova, a u radu danas dominiraju socijalno karitativne aktivnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodilo je 34 projekta, i sada je u tijeku više projekata, a posebno je za istaći projekt “Zaželi” vrijedan 5.900.000 kuna preko kojeg su zaposlene 33 žene za pružanje pomoći i 4 na vođenju projekta.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić koji je kazao da je ovo godina kada se slavi 140 godina postojanja Hrvatskog Crvenog križa, 65 godina dobrovoljnog davalaštva krvi i 25 godina samostalnog nacionalnog društva Crvenog križa u Hrvatskoj. Govorio je i o ulozi Crvenog križa, a kako je kazao, to je jedna obitelj gdje se pruža ljubav prema bližnjemu, humanost, dobrota – i u tome je veličina Crvenog križa.

U znak zahvalnosti za višegodišnji rad i doprinos ostvarivanju humanitarnih zadaća Crvenog križa uručene su jubilarne plakete, priznanja i jubilarne zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa te jubilarna priznanja Gradskog društva Crvenog križa Križevci.
Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić uručio je najviše priznanje Hrvatskog Crvenog križa “Povelju Jadranko Crnić” Gradskom društvu Crvenog križa Križevci za promicanje humanosti, osobite rezultate u unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinos razvoju Hrvatskog Crvenog križa. Red Hrvatskog Crvenog križa uručio je dr. Franji Husincu, predsjedniku Gradskog društva Crvenog križa Križevci za izvanredne zasluge, dugogodišnji dobrovoljni rad i naročit doprinos ukupnom razvoju Hrvatskog Crvenog križa kao nacionalnog društva.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić uručio je i priznanja Hrvatskog Crvenog križa. Zlatni znak priznanja Hrvatskog Crvenog križa primili su Đurđica Trakoštanec i Milenko Jelača, srebrni znak Alica Šakić, brončani znak priznanja dr. Ivanka Anđelić Ištvanović i Zlatica Nemec.

Jubilarne plakete HCK dobili su: Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Radio Križevci te pojedinci mr.sc. Franjo Husinec, dr. Med. – predsjednik i Đurđica Trbus – ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Jubilarne zahvalnice i priznanja uručena su brojnim pojedincima, volonterima, općinama, školama, žurnim službama, udrugama i tvrtkama s kojima Gradsko društvo Crvenog križa Križevci surađuje i koji pomažu u ostvarivanju njegove plemenite uloge – pružanju pomoći onima koji su u potrebi.

Na kraju su se obratili i čestitali na ovim obljetnicama te ukazali na plemenit cilj i zaista aktivan rad križevačkog Crvenog križa: Zvonimir Habijan – zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije u ime žurnih službi, ravnatelj Osnovne škole Sidonije Rubido Erdody Gornja Rijeka Darko Zvonar u ime škola, potom predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Dubravka Jaković, Ivan Matušin, gradonačelnik Mario Rajn, župan Darko Koren, saborski zastupnik Branko Hrg i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn zatim je otvorio izložbu “Križevačka bolnica Crvenog križa u Velikom ratu” istakavši još jednom veliku ulogu Gradskog društva Crvenog križa Križevci. (J.I.)