70 godina tvrtke “Radnik” d.d. Križevci

Dobra budućnost tvrtke

Prigodnom svečanošću obilježen je u petak navečer 70-ti rođendan križevačke graditeljske tvrtke “Radnik”, uz prisustvo brojnih gostiju iz općina, grada, županije, poslovnih partnera, kooperanata, suradnika, predstavnika sindikata te zaposlenika ove tvrtke.
Predsjednik Uprave tvrtke “Radnik” Mirko Habijanec osvrnuo se ukratko na tradiciju graditeljstva u Križevcima od cehovskih udruga i udruženja, a u novijoj povijesti na razdoblje od privatizacije kada je započeo i značajniji razvoj ove tvrtke.
“Od 90-te godine bio je ukupni prihod 30 milijuna, 1993. oko 50-60 milijuna, danas je to deset puta više. Razvijali smo se u okruženju u kojem je to bila mala tvrtka, no opstala je za razliku od mnogo većih kojih danas nema. Najviše smo investirali u ljudske potencijale, oplatu i opremu, tehnologiju i alate koje koristimo iz Njemačke” – kazao je Mirko Habijanec.
Ukazao je i na probleme u Hrvatskoj kao što je odlazak radnika u inozemstvo, nefunkcionalno pravosuđe, probleme u školstvu i drugo.

“Osnovna plaća trebala bi biti bar polovicu njemačke, zadržali bi se ljudi kad bi plaće bile sigurne. Što se tiče školstva, želja nam je da u “Radniku” napravimo regionalni praktikum.”

Mirko Habijanec najavio je i rekonstrukciju hotela “Kalnik” u Križevcima, napraviti Upravnu zgradu, investirati u Svetom Ivanu Žabnu gdje je nekoliko objekata, razvijati dalje poslovanje u Njemačkoj.

“Vidim dobru budućnost naše tvrtke, egzistenciju, dobar kadar, radna mjesta i sigurnost za zaposlenike. Naša tvrtka sudjeluje i u mnogim društvenim aktivnostima te pomaže zajednici. Vidimo se na 100-toj godišnjici” – zaključio je predsjednik Uprave tvrtke “Radnik” Mirko Habijanec.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kazao je kako je to jedan od najjačih ambasadora u svijetu, u gospodarskim krugovima. Izrazio je zahvalnost u ime građana Križevaca na podršci ove tvrtke cijeloj društvenoj zajednici i kazao kako je “Radnik” simbol vrijednih ruku koje grade već 70 godina te dodao kako će 2019. i 2020. godina u Križevcima biti obilježene velikim investicijama.

Predsjednica sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić čestitala je obljetnicu rekavši da se u posljednje dvije godine počelo razgovarati o boljim pravima radnika, poželjela dobru suradnju sa državom i da se graditeljstvo postavi na stabilnije noge.

Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca sektor graditeljstva Mirela Gudelj kazala je kako su uspjesi u “Radniku” postignuti zaslugom zaposlenika koji su najveće blago poslodavca te da je važan socijalni dijalog i zahvalila Mirku Habijancu kao predsjedniku HUP-a sektora graditeljstva na doprinosu i zalaganju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Obratio se i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kazavši da je za Križevce velika stvar postojanje tvrtke “Radnik” punih 70 godina, te izrazio žaljenje za gašenjem metalskih tvrtki “Čelika” i Tvornice viličara .

Svečanosti je prisustvovao bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj prof. dr. Zoran Jašić koji je puno pomogao razvoju križevačke tvrtke na njemačkom tržištu. Istakao je da je najvažniji segment diplomacije upravo gospodarstvo te vrijedne objekte koje je tvtka “Radnik” radila u Njemačkoj, a posebno toranj u Frankfurtu.
“Javni sektor je toliko “zajašio” gospodarstvo da jedva diše. Porezi i doprinosi su preveliki, od gospodarstva ovisi sve, treba mu dati šansu da diše. Važno je dualno obrazovanje, jer ako nemamo obrazovane radnike, vlastitu snagu, ne možemo se izvući. To je garancija za uspjeh u budućnosti”- poručio je prof. dr. Zoran Jašić.

Predsjednik Uprave Croatia osiguranja i u ime Adris grupe Damir Vanđelić osvrnuo se na suradnju sa tvrtkom “Radnik” na velikim projektima poput hotela u Rovinju te kazao da je križevačka tvrtka korektna kod ugovaranja obaveza, ima kvalitetan kadar i kvalitetnu izvedbu poslova.

Predsjednik Uprave tvrtke “Jadranka” d.d. iz Malog Lošinja Sanjin Šolić rekao je da se radi na povezivanju plave i zelene Hrvatske, a to se čini i njihovom suradnjom sa “Radnikom”.
“Pred nama su daljnji veliki zadaci i projekti, zajedno ćemo ih ostvariti”.

Predsjednik Uprave Podravske banke Julio Kuruc čestitao je obljetnicu i u ime Hrvatske gospodarske komore te kazao da se premalo govori i čuje o gospodarstvu, a više o javnom sektoru.

Članica Uprave Podravke i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Koprivnica Ljiljana Šapina predala je predsjedniku Uprave tvrtke “Radnik” Mirku Habijancu priznanje za izuzetne uspjehe u gospodarstvu.

Obradio se zatim čestitkama i zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić kazavši da se na ovakvim osnovama bazira budućnos te čestitao na svemu učinjenom na razvoju graditeljstva.

Župan Darko Koren izrazio je ponos što je jedna ovakva tvrtka upravo u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Dodijeljene su i jubilarne nagrade za višegodišnji rad zaposlenicima tvrtke “Radnik” koji su ovdje proveli od 10 do 40 godina svog života i rada. Kroz program je vodio Davor Dretar Drele, a u glazbenom dijelu nastupio je tamburaški sastav “Gazde”.(J.I.)