Civitas Crisiensis

O pčelarstvu, demistifikaciji i valorizaciji uzgoja i uporabe konoplje u industrijske i farmaceutske svrhe i uzgoju voćarske kultura

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima organizirao je predstavljanje objavljene publikacije Civitas Crisiensis – radovi Zavoda , publikacije koja prikazuje radove s triju prethodno održanih znanstvenih skupova. Uvodno je voditelj Zavoda i glavni urednik publikacije akademik Franjo Tomić kazao da je ovaj Zavod u Križevcima utemeljen prije 6 godina, imao je 20 znanstveno-stručnih skupova, 15 znanstveno-stručnih predavanja, 11 promocija publikacija, 4 izložbe i 8 kulturnih manifestacija te zahvalio Gradu Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji na potpori i suradnji.
Pozdravnu riječ uputio je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn istakavši da Zavod potiče intelektualne i kulturne vrijednosti i gospodarski razvoj te izrazio zadovoljstvo što i mladi prisustvuju ovom događaju.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kazao je da HAZU promiče najviše vrijednosti nacije, čuva identitet i svoja sjedišta ima u 14 gradova, među kojima su i Križevci. Pohvalio je rad Zavoda u Križevcima kao jednog od najaktivnijih te kazao da je to odraz dobre suradnje s lokalnom zajednicom.

Predstavljanju publikacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Novi Vinodolski Velimir Piškulić koji je govorio o ovom gradu turizma, folklora, narodnih običaja i Vinodolskog zakona te zahvalio HAZU na inicijativi za podizanje spomenika pčeli u Novom Vinodolskom, mjestu prvog pisanog spomena pčele u pisanim aktima među državama Slavena.

Obratio se zatim i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić pohvalivši rad HAZU .

Akademik Ferdo Bašić, inače 14. akademik iz Križevaca, predstavio je radove Okruglog stola “Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata” u kojima su istaknute vrijednosti pčele, ustrajnost, radišnost i značaj za opstanak i širenje biološke raznolikosti.

O radovima sa znanstvenog skupa “Demistifikacija i valorizacija uzgoja i uporabe konoplje” govorio je prof. dr. sc. Siniša Srečec. Znanstvenici su na skupu predstavili radove u kojima su analizirali konoplju s etnobotaničkog i ekološkog aspekta te su za javnost razjasnili nepoznanice o upotrebi konoplje u industrijske i medicinske svrhe.

Na kraju je akademik Ferdo Bašić kazao o radu “Djelovanje mikorize na rast i rodnost voćaka” .
Čitateljima će radovi objavljeni u ovom broju časopisa Civitas Crisiensis
zasigurno korisno poslužiti za dopunu dosadašnjih saznanja o ovim temama.