Dinamični Peking

Mjesto sklada tradicionalnoga i modernoga

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je u ponedjeljak navečer izložba fotografija “Dinamični Peking” na kojoj je kroz 50-tak fotografija s prikazima veličanstvene arhitekture i panoramama predstavljen glavni kineski grad, kao mjesto sklada tradicionalnoga i modernoga.
Kroz iziožbu je prikazana kineska kultura , način života nekada i sada u gradu s više od 20 milijuna stanovnika. Održana je u organizaciji Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

Uvodno se obratila v. d. ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Lana Okroša Rožić koja je istakla da je to prva međunarodna izložba održana u križevačkoj Galeriji.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kazao je:
“Ovo je prvi značajniji korak prema stvaranju i jačanju diplomatskih veza što se tiče Grada Križevaca. Planova imamo puno te nas u 2019. godini očekuje dosta izazova u tom smislu, da produbimo neke suradnje. Izložba je dobra prilika za upoznavanje s drugim kulturama. Zahvaljujem gospodinu Geli na tehničkoj potpori koji je inicirao događaj i siguran sam da je to prva u nizu izložbi.”

Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva upoznao je s vezom Hrvatske i Kine:

“Mnoge naše gospodarske delegacije bile su u Kini. Kina se gospodarski otvorila prema nama i vjerojatno ćemo u budućnosti moći računati na brojne turiste koji će posjećivati Hrvatsku. Došao sam kao prijatelj Kine i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva te dugogodišnji funkcioner društava prijateljstava da se potakne druženje sa mnogim veleposlanstvima” – kazao je Andrija Karafilipović.