Energetska učinkovitost

Jozo Radoš, zastupnik u Europarlamentu u Križevcima

U okviru ciklusa okruglih stolova “Energetska učinkovitost – EU i Hrvatska” u Križevcima je gostovao  zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš. U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održan je okrugli stol “Energetska učinkovitost, EU Hrvatska i Križevci”, kao prvi u nizu okruglih stolova o energetskoj učinkovitosti, koja ima prioritet u novoj energetskoj politici EU u razdoblju 2020. – 2030. godine.

U svom izlaganju europarlamentarac Jozo Radoš  kazao je da je cilj da se javnost upozna s pitanjem  energetske učinkovitosti i da se Vlada odnosi ozbiljnije prema tom pitanju.

“2050. cilj je da bude nulta emisija CO2 , da ne budemo ovisni o fosilnim gorivima. Križevci su odabrani za održavanje okruglog stola jer, u nedostatku nacionalne,  imaju vlastitu politiku energetske učinkovitosti. Bavio sam se posebno ruralnim, planinskim područjima koja su i siromašnija, da im se omogući lakši pristup europskim sredstvima. ” – kazao je Jozo Radoš.

Zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško govorio je o tome što se čini da Križevci budu energetski neovisan grad, što se planira do 2030. godine. Posebno se osvrnuo na projekt Križevački sunčani krovovi i geotermalni potencijal u Križevcima te modernizaciju javne rasvjete:

“Želimo osigurati visoku kvalitetu življenja u Križevcima. Pilot projekt, kojeg smo radili zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom, “Križevački sunčani krovovi” pokazao se kao uspješan, uključili su se građani i u samo desetak dana sakupili potrebna sredstva. Na taj način i oni sami odgovornije pristupaju tom projektu. Imamo i geotermalni potencijal kroz bušotinu “Križevčanka 1”   čime bi se moglo osigurati grijanje sportske dvorane, Gimnazije, Visokog gospodarskog učilišta i Srednje gospodarske škole te bazena.

Idemo i u modernizaciju javne rasvjete od slijedeće godine, pa bi sve to trebalo doprinijeti uštedi energije” – kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.