Groblja prelaze na upravljanje Komunalnom poduzeću Križevci

Najviše rasprave na sjednici Gradskog vijeća večeras (20.12.2018.) se vodilo o donošenju Odluke o grobljima. U obrazloženju odluke stoji da je bitna izmjena u odnosu na staru odluku ta da je preuzimanje groblja na korištenje od strane Komunalnog poduzeća Križevci do sada ovisilo o odluci mjesnih odbora, a stupanjem na snagu ove odluke, sva groblja na području Grada Križevaca prelaze na upravljanje Komunalnom poduzeću Križevci. Klub vijećnika HDS-a podnio je amandmane protiveći se Odluci bez da se traži mišljenje mjesnih odbora. Smatraju da je mjesnim odborima potrebno omogućiti raspravu o toj problematici kako bi dobili informacije na koji način će se upravljati mjesnim grobljima, kako će se vršiti ukop i koliko će to koštati. Također im je neprihvatljiv prijedlog da se ukop naplaćuje 50 i 100 posto više ako se obavlja subotom ili blagdanom. Amandmane HDS-a obrazložio je Ivica Švagelj (HDS), dok je vijećnik Darko Habdija (HDZ) kazao da je na većini groblja izgrađena sva potrebna infrastruktura sredstvima mještana. Vijećnik Mato Devčić (HDZ) kazao je da niti u javnim službama dežurstva nisu plaćena 100 posto, da treba ubaciti dozu socijalne osjetljivosti i predložio da se odluka da na dodatno razmatranje predlagaču. Branko Hrg (HDS) kazao je da su nedavno održani izbori za mjesne odbore i da ljudima treba dati mogućnost da na mjesnim odborima rasprave te zatražio da se kaže koliko će stajati ukopi i kako će se održavati groblja.
“Građani su dobili povećanje cijene odvoza komunalnog otpada, a sada i ovaj dar” – kazao je Branko Hrg.
Vijećnik Ivan Majdak (SDP) kazao je da je i u njegovom mjestu isprva bilo otpora i različitih mišljenja, no kad su ljudi shvatili koliko je to jednostavnije, nije bilo protivljenja.
Vijećnik Branko Hrg dodao je da nema razloga za povećanje cijene odvoza otpada jer Križevci imaju svoje odlagalište i reciklažno dvorište.
Gradonačelnik Mario Rajn kazao je da je u srpnju održan sastanak sa svim predstavnicima mjesnih odbora i tadašnjim direktorom Komunalnog poduzeća te da se broj odvoza komunalnog otpada povećava sa 5 na 8.
“Napravili smo plan investicija i preko milijun kuna treba uložiti u uređenje groblja. Interes mi je standard građana” – kazao je gradonačelnik.
Klub HDS-a zatražit će pismeno očitovanje da li su amandmani zakoniti – kazao je zatim Branko Hrg.
Većinom glasova, njih 12, odbijeni su amandmani HDS-a, te je usvojena Odluka o grobljima sa 12 glasova za i 7 glasova protiv oporbenih vijećnika.