Jubilarni 10. Susret “Stjepan Kranjčić”

“Bog nosi moje cipele”

U Križevcima je održana završna svečanost jubilarnoga 10. Susreta hrvatskoga duhovnoga i književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”.
Susret je započeo okupljanjem autora i sudionika u Maloj dvorani Hrvatskog doma gdje je stručni ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević, mr sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar, okupljenima predstavio zbornik najuspjelijih radova pristiglih na natječaj “Bog nosi moje cipele”.

Zatim je u župnoj crkvi svete Ane služeno misno slavlje, a sam susret održan je u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. Nagrađeni su autori najboljih radova, a odabrani radovi su javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu nastupio je VS “Allegro”, a scenaristica i voditeljica Susreta bila je predsjednica Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.

Organizator književnog susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”. Ovaj susret je jedini književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisivanja natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza, stručni ocjenjivački žiri sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku.

Na natječaj za jubilarni 10. “Književni Kranjčić” javila su se 104 autora sa 159 radova: 92 pjesme, 35 kratkih priča, 10 putopisa, 14 eseja i 8 monodrama. Većina autora je iz Hrvatske, a javilo se i nekoliko autora iz inozemstva.
Prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda, u zborniku “Bog nosi moje cipele” objavljena su 32 rada: 14 pjesama, 6 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame, a 15 radova (po tri u svakom žanru) je nagrađeno.