Otvorena prva samostalna izložba Zdenke Vrabec

U traženju vlastitog puta

U subotu navečer u Galeriji Križevačkog likovnog kruga otvorena je prva samostalna izložba slika Zdenke Vrabec, predsjednice ove križevačke likovne udruge. O njenim radovima govorio je Zoran Homen koji je istakao da svakom slikaru u posebnom sjećanju ostaje prva samostalna izložba.

“To je trenutak kada se mora skupiti ne samo dovoljno slika za prvo predstavljanje, nego i dovoljno hrabrosti da se javnosti pokaže ono što je nastalo kao proizvod vlastite intime, umjetničke preokupacije i slikarskog umijeća. Takav trenutak upravo se događa Zdenki Vrabec, predsjednici KLK-a, koja nam se predstavlja svojom prvom samostalnom izložbom slika upravo u prostorima Udruge koju vodi petu godinu” – kazao je Zoran Homen.

“Njezin način rada je u realističnom stilu i naglašenom kolorizmu. Najčešće teme su slike cvijeća , ubrano upravo u njenom vrtu. Tamo je mogla osjetiti draž kolorita i oblika koje je priroda stvorila, a koji su bili dovoljno intrigantni da ih se pokuša prenijeti na platno.
Uz nešto mrtvih priroda i motiva ljubimaca – pejsaži su slijedeći izbor naše autorice. Oni obuhvaćaju prirodni okoliš i gradske vedute. Zima se tu nameće kao jedna od najčešćih tema, ali svakako treba apostrofirati motive valova koji udaraju u stijene kao neke od uspješnijih radova ove izložbe. Te slike nadilaze amaterski rukopis i možda predstavljaju onaj ispravan pravac kojem bi autorica trebala stremiti. Zato, poželimo joj na tom putu još mnoštvo uspješnih radova i iskrene radosti stvaranja” – istakao je Zoran Homen.

Zdenka Vrabec aktivnije ljubav za crtanje i slikanje iskazuje od najranije mladosti, osobito u osnovnoj školi kada njen interes i talent za crtanje i slikanje otkriva tadašnji prof. Dragutin Ančić koji njene radove šalje na dječju izložbu u Indiju.
Odlaskom u mirovinu aktivnije se počela baviti crtanjem i slikanjem, pa se uključila u školu crtanja i slikanja kod dr. sc.Zdenka Baloga i prof. Zorana Homena pri Pučkom otvorenom učilištu Križevci. Predsjednica je Križevačkog likovnog kruga pet godina, izlagala je na mnogim skupnim izložbama KLK-a u Križevcima, Popovači, Varaždinskim Toplicama, Koprivnici, Ludbregu. Kao slikarici amateru, radovi su joj odabirani za izložbe i susrete likovnih stvaralaca amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Rado sudjeluje na likovnim kolonijama, a i organizira ih pri KLK-u.
Radi u svim tehnikama od olovke, pastela, akrila i ulja, ali najčešće akrilom i uljem na platnu.
Izložila je 45 radova koje su brojni posjetitelji sa zanimanjem razgledali, a izložbu je otvorio gradonačelnik Mario Rajn istakavši aktivan rad Zdenke Vrabec, kao i cijelog Križevačkog likovnog kruga. Uz čestitke za blagdane poželio je križevačkim slikarima još puno uspjeha u idućoj godini.

U glazbenom dijelu programa nastupio je BEMIAN duet kojeg čine Miroslav i Ankica Betlehem iz Peteranca. (J.I.)