PREDSTAVLJANJE PROJEKTA U VELIKOM RAVNU

U nedjelju 2. prosinca Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje” održalo je još jedno predstavljanje projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja” i okupljanje stanovništva, ovoga puta na području župe Raven. Program je započeo nastupom učenika Područne škole Veliki Raven i članova KUD-a koji su izveli prikaz pjesama i plesova ravenskoga kraj, a zatim su se brojnoj publici obratili predsjednica KUD-a i voditeljica projekta Martina Zrno i voditelj folklorne sekcije Ivan Vinković.

Druženje su nastupom u nošnjama otvorili učenici Područne škole Veliki Raven koje su pripremile učiteljice Anđelka Balić i Jasmina Borošak. Izveli su četiri prigodne recitacije, jednu brojilicu i dva folklorna plesa uz pratnju tamburaša iz Velikog Ravna. S obzirom da su aktivnosti ovoga projekta usmjerena na uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život a osobito važan aspekt međugeneracijska solidarnost, učenici su imenovani „Malim istraživačima ravenskog kraja“ te su dobili zadatak da starije osobe u svom kraju potaknu na pričanje o običajima, plesovima, pjesmama te odjeći koju su nekada nosili.

Nakon dječjeg nastupa prisutne je pozdravila predsjednica KUD-a i voditeljica projekta Martina Zrno te objasnila o kakvome se projektu radi.

– Naše je društvo u srpnju dobilo projekt koji je financiran iz europskih fondova i državnog proračuna Ministarstva kulture, a riječ je o projektu u kojemu bi se u kulturni život križevačkoga kraja uključile osobe starije od 54 godine. Projekt je lociran na dvije župe: župu Raven i Dubovec i župu Glogovnica. Naše društvo postoji već deset godina, nastojimo na terenu prikupiti i sačuvati sve ono što čini baštinu našega kraja: narodne nošnje, običaje, pjesme, plesove, kako bismo mogli to dalje prezentirati diljem Lijepe Naše. U vašem smo području već bili prošle godine. Želja nam je da se do kraja svibnja sljedeće godine okupljamo i družimo s vama. Jako smo sretni što ste se okupili u ovako velikom broju. I pozivam vas sve da se uključite u radionice pučkog pjevanja, sviranja tradicionalnih instrumenata te radionice o običajima i odijevanju ravenskog kraja koje će se održavati u Velikom Ravnu svaki mjesec do ljeta 2019. godine, a o točnom održavanju radionica obavijestit ćemo vas putem Radio Križevaca. – rekla je voditeljica Zrno.

Uslijedio je nastup članova KUD-a „Prigorje“ koji su izveli nekoliko plesova i pjesama ravenskoga kraja, a zatim je voditelj folklorne sekcije Ivan Vinković ispričao što je dosad već prikupljeno te pokazao originalne i novosašivene nošnje ovoga kraja. Osobito oduševljenje izazvala je nošnja koja je osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju rekonstruiranih narodnih nošnji.