Predstavljena knjiga “Radnik” d.d. Križevci”

70 godina djelovanja (1948.-2018.)

U povodu 70 godina tvrtke “Radnik” u Križevcima, u hotelu “Kalnik” sinoć je svečano predstavljena knjiga “RADNIK” d.d. KRIŽEVCI – 70 GODINA DJELOVANJA (1948.-2018.)

Tvrtka “Radnik” najstarija je i jedna od najuglednijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj. Predsjednik Uprave tvrtke “Radnik” Mirko Habijanec kazao je kako ima dugu tradiciju građevinarstva, te podsjetio na udruženja obrtnika i ceha, zanatstvo i obrtničke škole.

“Imamo obavezu prema tradiciji, razvijamo tvrtku i dalje.”Radnik” je bio oduvijek poznat po tome da su ljudi dugo godina tu stvarali i doprinijeli razvitku poduzeća i zahvaljujem im na tome. Znatniji razvoj tvrtka je imala poslije privatizacije i pretvorbe kada se napravio jasniji način poslovanja, počeli smo se intenzivnije baviti oplatom

i ulagati u sredstva rada. Jedna smo od najvitalnijih i najzdravijih građevinskih tvrtki, s ponosom to mogu reći i razvijat ćemo tu tradiciju” – kazao je predsjednik Uprave tvrtke “Radnik” d.d. Mirko Habijanec.

U knjizi je opisana duga tradicija graditeljstva u Križevcima, osnivanje tvrtke, razvoj prema građevinskoj industriji, širenje poslova u Hrvatskoj i inozemstvu, dioničko društvo u usponu, uspješno “Radnikovo” zadnje desetljeće te ljudski potencijali kao osnovica razvoja i odgovorni odnos prema društvenoj zajednici i okolišu.

Autori tekstova u monografiji “Radnika” uz 70 godina djelovanja su akademik Dragutin Feletar i dr. sc. Ivan Peklić.

Dr. sc. Ivan Peklić podsjetio je na povijest graditeljstva u Križevcima:

“Želja nam je bila da se prikaže da je u našem gradu oduvijek postojala graditeljska aktivnost. To pokazuju i brojne građevine, a o svakoj se može pričati i pisati povijest. Križevci imaju dugu urbanističku povijest, a biseri našeg grada svakako su crkva svetog Križa, Grkokatolička katedrala Presvete Trojice, Hrvatski dom, bivša sinagoga itd.

Tvrtka “Radnik” nastavila je ovu  djelatnost i možemo biti ponosni na graditeljsku djelatnost u Križevcima” – napomenuo je dr. sc. Ivan Peklić.

Kotarsko građevinsko poduzeće KOTGRAPOD počelo je s radom 1948. godine, pa se to uzima i kao početak djelovanja današnjeg “Radnika”. Izgradio je neke značajne križevačke objekte, a graditeljske radove nastavlja Zidarsko-tesarska zadruga “Udarnik” osnovana 1951. godine. Iza toga, 1959. godine donijeta je odluka o osnivanju Građevinskog poduzeća “Radnik” kojem se pridružuje i “Udarnik”. Kroz godine tvrtka se razvijala, puno se gradilo, a od 1980- tih godina  ostvarene su znatne investicije, porastao broj zaposlenih, otvarana su gradilišta širom Hrvatske, a osobito je bila značajna “Radnikova” ekspanzija na njemačkom građevinskom tržištu. Uz brojne građevine, posebno je za istaći sudjelovanje u jednom od najzahtjevnijih građevinskih projekata – izgradnji sajamskog tornja u Frankfurtu – Messeturmu visine od 235 metara.

Akademik Dragutin Feletar kazao je da ono što je sačuvano,  svrstava  Križevce u sam vrh spomeničkih gradova u Hrvatskoj:

“Radnik” je nastao u gradu s bogatom graditeljskom tradicijom i nastavlja tim putem. Osnovna snaga razvoja su zaposlenici, a u knjizi je samo djelić povijesti “Radnika”. Treba istraživati i dalje,  treba zabilježiti što su radili oni prije nas, zatim mi, jer kao nije zapisano kao da se nije niti dogodilo” – rekao je akademik Dragutin Feletar.

Obratio se zatim i voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima akademik Franjo Tomić. Čestitao je obljetnicu i odao priznanje svima koji su doprinijeli razvoju i unapređenju ovog kraja.

U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada sopranistica Lana Čakija.