Stari običaji križevačkog kraja

Sv.Lucija ili Lucindan 13. prosinac dan je koji je i u našem kraju obilježen božićnim običajima. Na današnji dan sije se božićno žito, iako se prema kazivačima “prije to delalo za Barbaru, a denes na Luciju”. Upravo dan Svete Lucije karakteriziraju proricanja o vremenu u sljedećoj godini o udaji i slično. Najraširenije proricanje je ono o vremenu u sljedećoj godini zapisivanjem tzv. “brojanica”. Brojanice se vode tako da se svakog dana od Lucije do Badnjaka zapisuje kakvo je vrijeme i svaki dan se prenosi na jedan mjesec u sljedećoj godini (13. prosinac predstavlja siječanj, itd.)
Djevojka je pak svaki dan od Lucije do Badnjaka na komadiću papira napisala ime mladića, presavila ga i stavila u kutiju koju je pomno čuvala i svaki dan u nju stavljala novi papirić. Na Božić ujutro je uhvatila trenutak kada bi bila sama u kući, donijela kutiju i u peć bacala jedan po jedan listić, ne gledajući koje je ime na njemu. Kada je ostao samo jedan, posljednji, pogledala je što na njemu piše i mladić s tim imenom trebao joj je biti budući suprug.
Na taj dan nije se smjelo presti, šiti, tkati, niti raditi bilo što, što se vrti. Poželjno je da na Sv.Luciju ne uđe ženska osoba prva u kuću, toga dana ne smije se ništa posuditi od susjeda. (Iz “Nekoliko crtica o božićnim običajima križevačkog kraja, M.Habdija)
Ne zaboravite posijati pšenicu!