Sveta Lucija

13.12. slavi se spomendan svete Lucije, djevice i mučenice iz 4. stoljeća.

Sveta Lucija zaštitnica je mučenika, slijepih i slabovidnih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Ime Lucija dolazi od latinske riječi “lux, lucis” i znači “svjetlo”, simbolizira svjetlo u zimskoj tami i navješćuje Božić, kao rođendan Svjetla.

Sveta Lucija je živjela je u 4 st. u Siracusi na Siciliji u vrijeme vladara Dioklecijana. Dolazila je iz bogate obitelji i kao mlada se zaručila.

U jednom hodočašću namijenjenom za ozdravljenje njezine bolesne majke, ukazala joj se mučenica Agata i najavila joj vrlo skoru mučeničku smrt.

Sveta Lucija je čim se vratila otkazala zaruke i svoje imanje dala siromasima što se nikako nije svidjelo njezinom zaručniku koji ju je optužio da je kršćanka i prijavio je vlastima koji su je zatvorili u tamnicu i mučili polijevajući je vrelom smolom i vrelim uljem, no ni to nije moglo uništiti njezinu vjeru kao ni nešto kasnija osuda na smrt. Uspjela se pričestiti prije smrti i predvidjela skoru smrt Dioklecijana kao i prestanak progona kršćana.

Ubrzo se njezino predviđane ostvarilo i od 5. stoljeća sveta Lucija postaje štovana u svom zapadnom kršćanskom svijetu. Njen praznik 13. prosinac se po julijanskom kalendaru povezuje s najkraćim danom u godini i narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju s najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. Legenda govori da si je Lucija sama iskopala oči kako bi se riješila mladića koji ju je želio zaprositi. Postoji i teorija kako su joj progonitelji kršćana iskopali oči i mačem joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja.

U adventskom vremenu to je važan dan jer se na blagdan svete Lucije sije pšenica koja osim simbolike obnove života i plodnosti, daje svim ukućanima zadatak da svaki dan vode brigu o svojoj pšenici kako bi narasla gusta i zelena za Božić. Ako imate u kući mališane, obavezno ih uključite kako bi vidjeli cijeli proces rađanja novog ploda. Neka sudjeluju u pripremi, sijanju i prate svaki dan klijanje i rast pšenice te napredak uz njihovu brigu oko pšenice jer se tradicionalno zelenilom prizivala plodnost i obilje u nadolazećoj godini pa ih svakako podučite i uključite u ovaj proces.