Uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Za nasilje nema opravdanja

Razgovor – Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

” O nasilju nad ženama ne smijemo govoriti samo o prigodnim datumima, 22. rujna kada obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i 25. studenog kad je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nego cijele godine, svakog dana i svakog sata upozoravati na to, što mi kao Povjerenstvo i činimo. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježili smo različitim programima kroz tjedan dana: održavanjem Javne akcije s Udrugom HERA iz Križevaca u Đurđevcu, programom u Koprivnici “Pjesničkom rječju i glazbom STOP NASILJU NAD ŽENAMA”, preventivnim programom “Prevencija ovisnosti i zlouporabe droga” Policijske uprave Koprivničko-križevačke kojim je obilježen i Mjesec borbe protiv ovisnosti.

I ja sam pokazala literarnu stranu svoje duše i recitirala svoju pjesmu koja je nastala kao vapaj u jednom slučaju gdje je trebala pomoć što me je inspiriralo” – rekla nam je Verica Rupčić.

Brojke govore da je nasilje uvijek prisutno, posebno nasilje u obitelji, nad ženama i djecom…

“Tako je. Pred nasiljem ne smijemo zatvarati oči, a podaci govore kako je u proteklih pet godina ubijena u Hrvatskoj 91 žena.  To su zastrašujuće brojke,  ljudski životi, ali i životi cijelih obitelji koje pate i proživljavaju traume, tugu, žalost, bol, gubitak… Ovim programima želimo  poslati snažnu poruku da nitko ne smije biti izložen nasilju, da za njega nema opravdanja. Uključujemo se i u Mjesec borbe protiv ovisnosti, a predstavom koju je izveo Marin Ivanović-Stoka želi se doprijeti do mladih ljudi. Želja mi je da se predstava održi i u Križevcima i Đurđevcu” –  izjavila nam je  Verica Rupčić.

Radite godinama na promicanju ljudskih prava , prava žena i problematici nasilja u obitelji…

“Znamo da nasilje neće prestati, ali kroz sve naše aktivnosti kao Povjerenstva za ravnopravnost spolova i drugih udruga, želimo poslati snažnu poruku da nitko ne smije biti izložen nasilju, da za njega nema opravdanja” – kaže Verica Rupčić.