“VRTULJAK” centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji

Održana završna konferencija projekta “Obitelj je IN!”

U nedavno uređenom prostoru u Hrvatskom domu, održana je završna konferencija projekta “Obitelj je IN!” kojeg je uspješno provela križevačka udruga “Vrtuljak”. Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji “Vrtuljak” osnovan je 2015. godine s ciljem da djeluje kao savjetovalište i da stručni tim sastavljen od psihologa, logopeda, edukacijskog rehabilitatora i drugih pomagačkih struka, bude podrška sustavu i institucijama.
Pozdravne riječi na završnoj konferenciji projekta uputila je predsjednica Udruge “Vrtuljak” Tara Medaković.

“Postavile smo si dosta ciljeva koji su i ostvareni pa se vide i rezultati. Želja nam je bila uključiti roditelje i djecu u zajedničke organizirane aktivnosti kao bi provodili kvalitetno zajedničko vrijeme u obitelji. ” – kazala je dopredsjednica udruge “Vrtuljak” i voditeljica projekta Ivona Hrg.

Projekt “Obitelj je IN!” ima za cilj širenje mreže podrške, razvijati roditeljsku ulogu i kompetenciju, poticati zdravi razvoj djeteta, emocionalni, socijalni, tjelesni, kreativni te promicati rad udruge kroz aktivnosti. U sklopu projekta obilježen je Međunarodni dan obitelji – 15. svibanj susretima, igrama i kutićima za djecu i roditelje, predavanjem i radionicom “E, baš neću!”, obilježen je Dječji tjedan uz senzomotoričke radionice, održan okrugli stol za predstavnike Centra za socijalnu skrb, zdravstvene djelatnike i odgojno-obrazovne djelatnike, obiteljsko savjetovalište, radionice za prvašiće, pružanje pomoći djetetu, ali i roditeljima da nauče kako raditi s djetetom. Provodio se individualni rad u koji je uključeno 14-tero djece, a u grupni njih 5-ero, dok je 12 roditelja zatražilo savjet.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel kazao je kako je to udruga koja je prepoznala važnost obitelji i skrbi za djecu te svojim aktivnostima dopunjuje javni sektor.

O patronažnom radu u obiteljima kazala je Helena Strsoglavec, edukator-rehabilitaror , dok je o značaju ovih aktivnosti i rada s djecom i roditeljima govorila i Mihaela Brkić, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci. Obratila se i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović koja je kazala da je “Vrtuljak” udruga koja je prepoznala važnost obitelji i skrbi za djecu. (J.I.)