Završna konferencija projekta ERASMUS+K2 u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci

Projekt provodili u Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj

U Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima održana je 20. prosinca završna konferencija projekta Erasmus+K2 “Osiguravanje resursa za zadovoljavanje primarnih potreba kroz održivo gospodarenje poljoprivrednim površinama”. Projekt je trajao dvije godine i sudjelovale su tri poljoprivredne škole: iz Guessinga u Austriji kao nositelj projekta i partnera Kapošvara u Mađarskoj i Srednje gospodarske škole Križevci.

Kako je uvodno istakao ravnatelj Srednje gospodarske škole Toni Svoboda, projekt je realiziran kroz tri projektna tjedna , u svakoj državi po jedan.

“Cilj je bio održivi razvoj u poljoprivredi, prije svega u ruralnim područjima gdje je svrha poboljšati proizvodnju prehrambenih proizvoda u poljoprivredi, gospodarenje na poljoprivrednim površinama i korištenje bio – goriva za javni, odnosno poslovni prijevoz. Učenici su kroz projektne tjedne razmjenjivali iskustva, stjecali nova znanja i upoznali kulturu zemalja u kojima su boravili” – kazao je Toni Svoboda.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić pohvalio je uspješno provođenje projekta u kojem je sudjelovala Srednja gospodarska škola Križevci sa svojom 158-godišnjom, dugom tradicijom poljoprivrednog školstva na ovim prostorima.

“Županija kao osnivač srednjih škola potiče ih na što više međunarodnih projekata, da se škole profiliraju u svom okruženju i usporede sa drugim školama, da se vidi koliki je nivo znanja naših učenika u odnosu na učenike iz Mađarske i Austrije” – istakao je Ratimir Ljubić.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Križevci Danijel Šaško te rukovoditelj Hrvatske šumarske savjetodavne službe Podružnice Koprivničko-križevačke županije Slavko Kopilović.

Voditelj projekta Damir Bolfek održao je prezentaciju u kojoj je istakao cilj projekta, da se podigne svijest učenika o važnosti gospodarenja, očuvanja resursa , biološkoj proizvodnji hrane te iznio primjere dobre prakse iz sve tri zemlje koje su sudjelovale u projektu. U Austriji je to škola, kontrolirana sječa šuma, biološka proizvodnja, u Mađarskoj održivi razvoj, posjet šećerani, zaštita znaka domaćeg proizvoda, toplana i energana na biomasu. Što se tiče Hrvatske, kao primjeri dobre prakse istaknuti su: automobilska industrija Rimac – električni automobili i razvoj novih tehnologija koje su ekološki prihvatljive, zatim Grad Križevci kao energetski neovisan grad što se planira do 2030. godine, gospodarenje otpadom i provođenje edukativnih programa osvještavanja od djece do odraslih o načinu odvajanja otpada u okviru Komunalnog poduzeća Križevci, meteorološka stanica u voćnjaku Srednje gospodarske škole, zatvoreni ciklus proizvodnje u ovoj školi – od polja, sjemena do gotovog proizvoda – sira u mljekarskom praktikumu.

Na kraju su se sudionici projekta iz sve tri zemlje složili da je uspješno proveden u cilju održivog gospodarenja poljoprivrednim površinama.