475. mil.eura za Hrvatsku?

475 mil. eura bit će na raspolaganju iz Europskih fondova za Hrvatsku ako uspijemo ispuniti plan gospodarenja otpadom do 2020. godine

Hrvatska je jedna od 14 zemalja članica kojoj prijeti opasnost da neće ispuniti cilj recikliranja 50 posto komunalnog otpada do 2020. godine. Unatoč stalnom napretku u zemljama članicama, postoje ozbiljni nedostaci koje će trebati brzo riješiti kako bi Europljani mogli imati ekološke i ekonomske koristi od kružnog gospodarstva”. U 14 zemalja članica utvrđeno je da postoji rizik da neće ispuniti zacrtani cilj da se do 2020. reciklira 50 posto komunalnog otpada. 

Osim Hrvatske riječ je o sljedećim zemljama: Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. Te zemlje moraju učiniti više tako da njihovo stanovništvo i gospodarstva mogu imati koristi od kružnoga gospodarstva. 

U Hrvatskoj se, prema nekim, neslužbenim podacima koje smo saznali danas, trenutno reciklira otprilike 28 posto otpada, što je daleko od europskog cilja kojeg je potrebno doseći do kraja ove godine. Najviše značaja se pridodaje gradovima poput Zagreba, Splita, Osijeka upravo zbog veličine gradova. Nastavimo li ovako do kraja 2019. godine, postoji mogućnost da ispunimo rokove, a zauzvrat će nam na raspolaganju biti oko 475 mil.eura iz Europskih fondova. U sutrašnjoj emisiji “Misli zeleno” direktor Komunalnog poduzeća d.o.o. Martin Kozjak i voditeljica sustava kvalitete i okoliša Dijana Mijač Dretar reći će nam nešto više o toj temi.(š.v)