Đumbir

Đumbir je biljka azijskog podrijetla čiji se korijen učestalo koristi kao začin, za pripremu čaja i liječenje raznih tegoba. Koristio se kao lijek još u drevnoj Aziji, odakle je i potekao. Tradicionalno se koristio kao napitak protiv grlobolje jer ima zagrijavajuća svojstva. Ima ljutkasti okus, a mirisom podsjeća na citruse. Đumbir u prahu se može pripremiti sušenjem korijena đumbira i koristiti za mršavljenje, pripremu jela ili ljekovitog čaja. 

Ljekovitost đumbira se ogleda u njegovom korisnom sastavu. Posjeduje vlakna, antioksidanse kao i mono i polinezasićene masne kiseline, natrij, kalij, kalcij i magnezij, vitamine B i C, gingerol i zingiberen, beta karotene, kapsaicin, kurkumin.

Đumbir u prahu se može upotrebljavati na razne načine, kao što su začinjavanje hrane, priprema ljekovitog čaja od đumbira, upotreba protiv bolova u trbuhu, nadutosti i flatulencije, upotreba protiv glavobolja i migrena, upotreba protiv začepljenog nosa i sinusa, za smanjenje žgaravice, poboljšavanje probavnih problema kao što su proljev ili zatvor. 

Može se bez zadrške reći kako je danas diljem svijeta đumbir kao začinska biljka iznimno popularan. Stoji rame uz rame s paprom. Našem prosječnom građaninu ovo je teško povjerovati jer se u Hrvatskoj počeo koristiti tek odnedavno. Međutim, zahvaljujući svom okusu, aromi i aktivnim komponentama koje imaju pozitivan učinak na zdravlje nedvojbeno postaje sve omiljeniji i kod nas. Ovaj začin svakako zavređuje našu pozornost. Obogatimo svoj život daškom egzotike i otkrijmo zbog čega ovaj korijen mnogi nazivaju lijekom na tanjuru.

sunce-snaga-prirode.hr