Meridijani već 25 godina s čitateljima – predstavljen novi broj

Punih četvrt stoljeća neprekidnog izlaženja slavi časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“, čiji je najnoviji, 204. broj za siječanj i veljaču, predstavljen u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U jubilarnoj godini svaki novi broj časopisa, koji ove godine, na 112 stranica, izlazi još 1. ožujka, 1. svibnja, 1. rujna i 1. studenog, bit će javno predstavljen u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Meridijani se distribuiraju putem pretplate, a prodaju se i u većim knjižarama.

Na predstavljanju u Zagrebu, urednica časopisa Petra Somek govorila je o glavnoj temi broja, rijeci Dravi i ispričala zanimljivosti koje većina šire publike ne zna. Spomenula je posljednju temu nedavno preminulog mr. Milana Sijerkovića za „Meridijane“, a riječ je o budućnosti klimatskih promjena. Posjetiteljima je približila i temu o japanskoj regiji Kansai, zatim likovni prilog Danijela Srdareva, napis o endemskoj podmorskoj biljci Sredozemlja, Posidoniji oceanici koju u nas zovu i lažina, o ekološkom zagađenju u Biljanima Donjim kod Zadra, portret velikog ruskog istraživača i humanista Nikolaja Mikluho-Maklaja te druge stalne rubrike.

Novinar „Meridijana“ Hrvoje Dečak govorio je o svojoj reportaži o Grazu, intervjuu s povjesničarom i strastvenim egiptologom doc. dr. sc. Mladenom Tomoradom,  reportaži o šarenoj planini Vinicunci u Peruu koja je otkrivena 2013. godine zbog topljenja vječnog snijega te o napisu o turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju TIKA, koja od 2016. pomaže i u Hrvatskoj. Spomenuo je i najavu ovogodišnjih događanja u NP Krka.

Geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac objasnio je da cunamiji nastaju zbog potresa, ali i podmorskih klizišta te je, govoreći o svojem članku posvećenom posljednjim cunamijima u Indoneziji najavio i tekst o davnom cunamiju koji je poharao sjeverni hrvatski Jadran.

Dr. sc. Petar Feletar s puno strasti opisao je posjet berbi i preradi vrhunskih maslina u Istri, a reportažu o tome napravio je s glavnim urednikom časopisa, akademikom Dragutinom Feletarom.