Raste broj oboljelih od gripe

Razgovor: Darko Radiček dr. med. spec. epidemiologije

U posljednjih tjedan dana porastao je broj oboljelih od gripe, a očekuje se da će tako biti i slijedećih tjedana, doznajemo od rukovoditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. med. Darka Radičeka, specijalista epidemiologije.

“Od početka prosinca bilo je svega 19 prijavljenih kliničkih slučajeva gripe, a u tjednu iza Nove godine taj broj je porastao na 98 slučajeva. To su podaci za Koprivničko-križevačku županiju, a isti je omjer i na nivou cijele Hrvatske. Naime, do Nove godine bilo je u Hrvatskoj oko 1000 prijavljenih slučajeva, a u ovom tjednu oko 2000 novih prijavljenih kliničkih slučajeva. U početku je najviše oboljelih bilo na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, kasnije se izjednačilo u cijeloj Hrvatskoj” – kaže dr. Darko Radiček.

Gripa je uzela maha i slijedećih tjedana očekuje se još više oboljelih. To je i uobičajeno, jer gripa se najčešće javlja upravo u ovom periodu, od siječnja do ožujka. Mnogima će pomoći cijepljenje.

“Mogu reći da je porastao interes za cijepljenje, tako da je u prvih tjedan dana potrošeno gotovo sve cjepivo . Kasnije smo dobili još jednu manju količinu pa imamo još nekih 15-tak doza u Ispostavi Križevci i ako se netko još želi cijepiti može doći”.

Na pitanje isplati li se još sada cijepiti, dr. Darko Radiček kaže:

“Gripa traje do ožujka, tako da ima smisla se još cijepiti. Ove je godine porastao interes za cijepljenje u odnosu na prethodne godine. Prošle godine smo procijepili oko 7500 osoba u županiji, a ove godine je ta brojka iznosila preko 9000 osoba. To je dobro, jer polako se vraćamo na one godine prije 2009. kada se daleko veći broj ljudi cijepio. Zatim je interes bio splasnuo, i sad opet raste. Cijepljenje je još uvijek najbolja zaštita od gripe. Sve drugo može biti alternativa ili pomoćne metode, ali cijepljenje je zaštita u 70 – 80 posto. Uvijek preporučujemo cijepljenje starijim osobama od 65 godina, a mlađima posebno koji su kronični bolesnici (astmatičari, srčani bolesnici, bubrežni bolesnici), zdravstveni djelatnici i drugi koji su u dodiru s većim brojem osoba.
Nijednom alternativnom metodom preventive ili liječenja ne postižemo ovakvu zaštitu kao cjepivom” – upozorava dr. med. Darko Radiček.

Svakako su vrijedni savjeti koje dr. Radiček može dati kad dođe do ove bolesti:

“Ne treba odmah u početku ići liječniku, prva 2-3 dana. Budući da se radi o virusnoj bolesti, liječenje gripe svodi se na mirovanje, treba odležati, skidati temperaturu. Poželjno je koristiti dodatne medikamente kao što su kapi za nos da ne dođe do upale , pastile za grlo da održavaju vlažnim ili čak obične bombone, sirup za kašalj, a najvažnija je nadoknada tekućine. Naime, visoka temperatura i znojenje kod gripe dovodi do dehidracije. Tu tekućinu moramo nadoknaditi, pa preporučujem umjereno topli čaj i druge napitke.
Ima situacija da treba odmah ići liječniku. To je kad je već sam početak bolesti težak, ako je visoka temperatura koja može dovesti do gubitka ili poremećaja svijesti, ako je disanje ubrzano ili jako otežano s bolovima u prsima. Tada treba odmah ići k liječniku, a u najtežim slučajevima u bolnicu. Kad već imamo oboljelog člana obitelji, mogu preporučiti ukoliko ima mogućnosti, da ga se smjesti u posebnu prostoriju da se bolest ne proširi.

Kako će gripa dugo potrajati, nezahvalno je predviđati. Prošle godine smo u našoj županiji imali 3500 registriranih slučajeva i to je bila jedna od jačih epidemija. Kako će biti ove godine, vidjet ćemo” – rekao nam je rukovoditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. med. Darko Radiček.