Razgovor : Denis Maksić – predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci

Sve kvalitetnija vina

Velik je broj članova koji se okupljaju i aktivni su u radu Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci. Kroz godinu održavaju brojne susrete, manifestacije, edukacije, druženja, a sve to rezultiralo je i većim brojem onih koji su se odlučili baviti vinogradarstvom i vinarstvom. Istina, većina ih se time bavi još uvijek hobistički, uz neki drugi posao, ali vina proizvode u sve većim količinama te sve kvalitetnija. Dokazuju to i brojna osvojena priznanja i zlatne, srebrne, brončane plakete i medalje.

Predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci Denis Maksić kaže kako udruga trenutno broji oko 130 članova prema evidenciji o plaćanju članarine, dok ih je ukupno oko 170. Naime, imaju počasnih članova, zaslužnih, oni koji su prije gotovo 26 godina krenuli u ove aktivnosti s puno entuzijazma, zalaganja i odricanja.

I danas je tako. Biti član neke udruge, aktivno raditi, zahtjeva rad, odricanje, korištenje slobodnog vremena za tu namjenu. Rezultati u vinogradarstvu i vinarstvu na križevačkom i okolnom području, uz kalničkom vinogorju, vidljivi su i rastu iz godine u godinu.

“U zadnjih deset godina došlo je do podizanja novih nasada. Na sreću, od zaborava je spašena autohtona sorta “kleščec” . Ona treba dobiti jedno zasluženo mjesto kao što su i druge regije iskoristile svoje autohtone proizvode. Prošle je godine od strane Visokog gospodarskog učilišta Križevci prodano 13 000 sadnica kleščeca, ove godine predviđeno je još 10 000. Stoga poziv svima koji se spremaju za podizane novih nasada i obnavljanje svojih vinograda da zasade ono što je naše domaće, autohtono. Vjerujem da će grupe turista koji žele kušati kvalitetna vina na ovom području, poželjeti ono što ne mogu kušati nigdje drugdje nego ovdje” – kaže Denis Maksić.

Također napominje da se vino odlično sljubljuje i s drugim proizvodima koje može proizvesti ovaj kraj:

“Od izvornog vina, izvorne kuhinje, domaćih proizvoda – imamo dosta toga. Tu su naši sirevi koji su prepoznati u Zagrebu i jako traženi. Imamo med naših pčelara, udrugu malih životinja u našem gradu koja je aktivna i može obogatiti razne manifestacije i turističku ponudu grada i okolice. Sve to treba promovirati, što više pozivati ljude da to obiđu i posjete, da imaju koristi svi – od ugostitelja do udruga, poljoprivrednih proizvođača sa domaćim proizvodima” – izjavio nam je predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci Denis Maksić.

Kako bi se što više promovirali proizvodi križevačkog kraja i okolice, ostvarena je ideja Eno-gastro bajke u Križevcima . Održava se krajem godine.

“Ova manifestacija ima za cilj, u periodu kad želimo zahvaliti i posjetiti prijatelje, rodbinu, poslovne partnere na kraju godine, da im poklonimo nešto izvorno, proizvedeno na našem području, ono što je domaće. Nadam se da će se to još više razviti.

U poljoprivredi i ugostiteljstvu postoje mogućnosti daljnjeg razvoja i proširenja. Možda bi trebalo razmišljati o nekom vidu udruživanja poljoprivrednih proizvođača, pogotovo onih koji imaju npr. kušaone, vinske podrume, da se povežu sa ostalim proizvođačima i uz svoje vino, sir, med, ponude i nešto drugo. Apeliramo i prema ugostiteljima na području grada i okolice da u svojoj ponudi imaju bar jedno ili dva vina s ovog područja kako bi gosti koji dođu u grad, mogli kušati vina od Križevaca do Kalnika, sa ovog područja Kalničkog vinogorja. Vjerujem i da sada svaki lokal ima bar jedno vino od naših vinara, ali postoji tu još mogućnosti da se proširi paleta vina ” – rekao nam je Denis Maksić.

Udruga “Bilikum” aktivno radi te će se 15. siječnja održati redovna godišnja skupština na kojoj će biti riječi o radu u 2018. godini i planu rada udruge za 2019. godinu.