Razgovor ugodni s križevačkim bankarom, manekenom i golferom Mariom Čapekom

Nedjeljno radno jutro započelo je u sportskom tonu. Naime, u goste nam je došao Mario Čapek, u svom malom mistu poznat kao jedini čovjek koji se bavi – golfom.

Mario je čovjek uvijek spreman za suradnju pa nam je vrlo rado odgovorio na pitanja koja su nas zanimala, a tiču se njegovog sportskog života.

Mario, kako je započela Vaša sportska karijera?

Započela je uobičajenim križevačkim sportom – atletikom. Tu sam trenirao i s našim poznatim olimpijcem Brankom Zorkom, a nakon atletike otisnuo sam se u novu avanturu. Naime, vidio sam oglas u kojem su se tražili hrvatski nogometaši koji bi igrali za njemačke klubove. Javio sam se na oglas i tako u Njemačkoj proveo 7 mjeseci igrajući nogomet. Imao sam tada 18 godina.

Kako ste se tada, nakon ovih dobro znanih i popularnih sportova, odlučili za golf?

Pa krenulo je iz zabave 2010. godine, na prijedlog prijatelja koji je rekao da bi golf bio sport za mene. Prihvatio sam tu ideju, zaigrao na križevačkom improviziranom terenu i istog se momenta zaljubio u golf. Tada sam počeo ulagati u sebe u tom smjeru, trenirati, kupovati opremu i mislim da ću cijeloga života i ostati u golferskim vodama.

Igrajući golf, vi putujete svijetom.

Tako je. Trenuto sam član golf kluba iz Radenca u Sloveniji koji mi djelomično pomaže u financiranju turnira. Najviše idem na turnire u Sloveniji, ali zaista sam putovao svijetom kako bih igrao golf pa sam tako posjetio svjetske destinacije poput Australije ili Tunisa gdje sam imao priliku zaigrati golf na saharskom pijesku.

Koje su dobrobiti golfa?

Golf je pogodan za zdravlje, igrajući partiju golfa prohoda se i do 12 kilometara pa je potrebno održavati dobru formu. U razvijenim zemljama svijeta golf se igra kako bi se odagnao stres, poslovni ljudi na pauzama za odmor koriste priliku da posjete golf terene i opuste se. Također, golf bi se mogao uvrstiti kao izvrsna ponuda u sklopu turizma naše zemlje, bogati klijenti i ljubitelji golfa zacijelo ne bi pitali za cijenu partije, nego bi rado zaigrali i tako punili državni budžet.

Kako se vi financirate, obzirom da je golf skup sport?

Najviše se financiram iz vlastitih prihoda, u manjoj mjeri mi pomaže moj klub, ali najviše se financiram sam. Da bih igrao golf kao amater, moram biti zaposlen jer drugačije ne bih mogao nastaviti sa svojom strašću, premda mi je velika želja da igram, treniram i natječem se mnogo više.

Za to Vam je potrebna pomoć sponzora?

Nisam čovjek koji nešto traži od drugih, niti sam to ikada radio, ali činjenica je da bi mi pomoć dobro došla. Zapravo, to bi više bio prijedlog za suradnju jer mislim da bi i pružatelj i primatelj pomoći od toga imali koristi. Kao što sam rekao, želja mi je da se mogu ozbiljnije prihvatiti golfa, da više treniram, da imam kvalitetniju opremu i da idem na mnogo više turnira nego što sam sada u mogućnosti.

Za kraj, Mario, imate li kakvu ideju za osnivanje golf terena u Križevcima?
Golf tereni su vrlo skupi i to bi bio prevelik zalogaj za ovako mali grad. Ali poznajem ljude među svojim prijateljima koji su zainteresirani za takav oblik druženja, zabave i opuštanja – na nekom improviziranom golf terenu. Mislim da bi bilo dovoljno da imamo veliko zemljište, da se ono ogradi i uredi i da se stanovnicima Križevaca omogući onaj odličan osjećaj koji ja osjećam gotovo čitavo desetljeće. Možda u budućnosti, uz malo više volje, vremena i truda dođe i do toga. (M.M.)