Tesla kreće s isporukom Modela 3 u Europu

Najviše u Norvešku, nijedan u Hrvatsku.

Tesla je početkom ovoga tjedna dobila dozvolu za početak prodaje Modela 3 u Europi, piše Bloomberg. Nakon što su u ponedjeljak dobili dozvolu nizozemskog centra za vozila (RDW), iz Tesle su najavili da će prve isporuke europskim kupcima krenuti 3. veljače. Inače, europski kupci na isporuku čekaju već jako dugo, budući da su narudžbe otvorene početkom 2016. godine.

Kupci u Velikoj Britaniji, kojima je volan s desne strane vozila, morat će pričekati do sredine sljedeće godine, ističe The Telegraph. Uz početak isporuka, Tesla će europskim vozačima omogućiti i funkciju Navigate on Autopilot, koja omogućuje Teslinim automobilima promjenu prometnih traka i silazak s autoceste gotovo posve autonomno, samo s nadzorom vozača. Elon Musk je također krajem 2018. godine obećao izgradnju mreže punionica Supercharger, koja će do kraja 2019. godine pokrivati 100 posto površine Europe.

Iz Hrvatske ni jedna narudžba

Tesla je od početka 2016. godine dobila oko 16.000 narudžbi iz Europe, sudeći po podacima koje su iskopali neki vlasnici Modela 3. Te podatke skupili su u jedan javno dostupan Google Sheets dokument, a mogu se pregledavati i unutar Microsoftovog PowerBI sustava.

Prema njima, tjedno se u prosjeku preda oko 800 novih narudžbi, s prosječnom cijenom vozila od 64.500 eura. Najveći broj narudžbi, njih 4921, predan je u Norveškoj, a u drugoplasiranoj Njemačkoj predano je 3073 narudžbi. Treća je Švicarska, s 1434 narudžbe. Iz Hrvatske, prema tim podacima, službeno nije zaprimljena ni jedna narudžba, budući da prodaja u Hrvatskoj nije službeno dostupna. Tesla inače planira tjedno u Europu isporučiti oko 3000 vozila preko luke u belgijskom Zeebruggeu. (telegram.hr)