Trikovi za prestanak pušenja

Jeste li i vi jedna od onih osoba koje ne znaju kako prestati pušiti? Evo nekoliko trikova koji će vam ublažiti želju za cigaretom.

Pušenje uzrokuje 25 bolesti od čijih posljedica godišnje umire oko 6 milijuna ljudi. Iako je za prestanak pušenja potrebna prije svega volja postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se riješite ružne i skupe navike kojom štetite sebi i drugima.

1. Kada osjetite snažnu želju za pušenjem zabilježite koliko taj jaki poriv traje. Nikotinske krize dolaze u valovima, a traju oko tri minute. Iz osobnog iskustva. Biti će vam puno lakše kada znate da će i taj val proći.

2. Cuclajte tvrde slatkiše. Šećer pomaže kod suzbijanja želje za cigaretom, ali nemojte pretjerivati već kombinirajte i bombone bez šećera. I čaša hladne vode može smanjiti želju za cigaretom. Vjerovali ili ne,  kažu kako pomaže i ako operete zube.

3. Šetnje i tjelovježba savršeni su u borbi protiv pušenja. Tijelo će na taj način brže prebroditi nikotinsku krizu koja je normalna kod prestanka pušenja. Ako ste na poslu pa nemate vremena za tjelovježbu, izaberite vrijeme poslije posla, naravno držite se pravila, i vježbajte barem nekoliko minuta.

4. Osjetite li snažnu želju za cigaretom pripremite si ugodnu kupku s eteričnim uljima poput lavande ili jasmina ili topao tuš. To će vas smiriti i opustiti. Pripazite kako bi vam u kući bilo toplo u ovo zimsko vrijeme kako ne biste izašli iz kupaonice u dnevnu sobu kao u ledenicu. Tu ćete se odmah tražiti cigaretu.

5. Družite se s osobama koje će vam pružiti potporu, i uz koje nemate porive za pušenjem. Ako vas i uhvati kriza, npr. ako vas netko naživcira, pojedite jabuku ili jednostavno kažite sam sebi“ nije to ništa, ne treba mi cigareta“.  

Ne možete prestati? Pokušajte barem malo smanjiti. Vašim plućima će dobro doći malo predaha od dima. Najvažnije je u glavi posložiti kockice, tada će sve doći na svoje mjesto.

Ako uspijete prestati pušiti, javite nam svoje iskustvo, možda ćete baš vi biti osoba koja je pomogla mnogima svojim savjetima(š.v)