UDRUGA OPG-A HRVATSKE „ŽIVOT“

Poljoprivreda nam je na povijesnom minimumu, zakoni se donose, ali ne provode. Što vi mislite o tome?

Danas je 08. siječnja, 2019. godine, održana konferencija za novinare u vezi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvodnje domaće hrane.

Hrvatska poljoprivreda je na svom povijesnom minimumu, posebno se to odnosi na stočarstvo i mljekarstvo. Aktualna Vlada donosi zakone koji se ne provode, a najnoviji slučaj provedbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu pokazao je kako ovakav način vođenja poljoprivredne politike ne vodi nigdje. Od tri obroka u Hrvatskoj dva su iz uvoza, a iako smo uložili ogromne novce, preko jedne milijarde eura, kroz SAPARD, IPARD, a sada i kroz Program ruralnog razvoja, proizvodnja nam je manje za 40 posto odnosno za pet milijardi kuna u odnosu na prije deset godina. Postali smo zemlja ovisna o uvozu hrane i pitanje je što bi nam se moglo dogoditi da dođe do velikih globalnih poremećaja na tržištu hrane- izjavio je to na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare Vladimir Margeta predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske Život

Ova udruga, koja za sebe tvrdi da je najbrojnija u Hrvatskoj, na svojem je prvom ovogodišnjem obraćanju javnosti okupila predstavnike svih oporbenih stranaka, a iako su pozvani bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede oni se njihovom pozivu nisu odazvali.
Margeta je rekao kako je najgore stanje u proizvodnji mlijeka jer smo u tri godine izgubili proizvodnju od oko 100 milijuna litara i samodostatnost nam je među najnižima u Europskoj Uniji. Hrvatskoj nedostaje jasna strategija koja će reći što želimo, možemo i trebamo proizvoditi. Ona treba biti temelj nakon čega će se donositi zakoni koji će pratiti takvu jasnu strategiju, dodao je Margeta.

Nabrajajući kritike na brojne zakone koje je donijela Vlada Andreja Plenkovića, predstavnici Udruge istaknuli su kako je najproblematičniji Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je ovih dana pokazao, da se unatoč proklamiranom stavu Vlade, kako se želi ići na ruku malim proizvođačima, ipak vrši pritiska na lokalne čelnike da svoj potpis stave na aneks ugovora kojim bi državnu poljoprivrednu zemlju ponovo dodijelio novom Agrokoru, dakle velikom sustavu koji je, kako tvrde, godinama bio privilegiran u hrvatskoj poljoprivredi.

Antun Laslo, član stručnog savjeta ove udruge zatražio je da se izvrši revizija raspodijele državnog zemljišta, jer se različiti zakoni provode od daleke 1993. godine, kada je provedena nakaradna privatizacija poljoprivrednih kombinata. Svaki ministar i svaka Vlada ima neku svoju ideju i svoju viziju kako dijeliti državnu zemlju, no iz naše poljoprivredne proizvodnje koja je uništena vidljivo je da niti jedna reforma nije bila dobra. Sela su nam prazna, mladi ljudi odlaze, a mi se i dalje vrtimo u krugu, istaknuo je Laslo.
U udruzi tvrde kako postoje i određeni pisani dokazi kako je još prije nagodbe koja je postignuta oko Agrokora napravljena posebna tvrtka na koju je izvršen prijenos prava zakupa zemljišta za pojedine tvrtke iz sustava Agrokor. Tajnik udruge Jurica Jašinski tvrdi kako su prava zakupa prebačena na tvrtku Aisle koja je osnovana u lipnju prošle godine. On je pozvao institucije da provjere sve oko prebacivanja prava na zakup zemljišta tvrtki iz sustava Agrokor jer je nedavni sastanak s čelnicima općina očito na tragu pritiska da se ova odluka koju je netko morao potpisati i provede sada i u praksi.

Predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić iz Mosta prozvao je Vladu, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, te Agrokor i DORH da zajedno pritišću gradonačelnike i načelnike općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište da pravo na 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi taj koncern prenesu nekom budućem vlasniku mimo pravila o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i ispod cijene.
On je uvjeren kako na ovaj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati “novom Plus Agrokoru”, štiteći sve što se događalo u tom koncernu, umjesto da štite građane.
“Ako mu ne odgovara ovakav Zakon, neka ministar poljoprivrede preuzme odgovornost i izmijeni onako kako on i Agrokor žele, a ne provodi represiju nad lokalnim čelnicima“, rekao je Panenić.
Udruga OPG Život upozorila je i na brojne probleme oko Zakona o OPG-ima, Zakona o lovstvu, provedbi Programa ruralnog razvoja i stalnim izmjenama pravilnika i propisa. Isto tako uputili su i kritike na račun Hrvatske poljoprivredne komore koja je pod pritiskom Ministarstva išla na izmjenu svog statuta kako bi velike tvrtke imale ogromna prava u odlučivanju unutar komore. Nezadovoljni su i odnosnom prema pojedinim kategorijama mladih poljoprivrednika kojima se uskraćuju prava na sudjelovanju na pojedinim natječajima kroz mjere Programa ruralnog razvoja.(š.v)