Croatian Long Distance Trail spaja cijelu Hrvatsku hiking stazom dugačkom 2.500 kilometara

Novi, drugačiji i svakako zanimljiv turistički proizvodi koji je usmjeren na promociju pustolovnog turizma cijele Hrvatske kreće danas iz Iloka.
Naime, radi se o „Croatian Long Distance Trail“ ( CLDT ) koji se sastoji od 2500 kilometara dugačkog turističko-planinarsko-avanturistički pješačkog proizvoda u nastanku koji će se protezati od Iloka na hrvatskom istoku, pa skroz do Dubrovnika na jugu Hrvatske.
Kroz 2500 kilometara, kroz koje prolazi trail, thru hikeri će propješačiti na desetine planina, isto toliko šuma, ravnica, ali i tri nacionalna parka koja će garantirati ultimativnu ljepotu. Koncept prve long distance rute kroz  Hrvatsku zamisao je Nikole Horvata i Udruge Long distance trail Hrvatska, a uz Horvata društvo će mu praviti i Matt Bisenius te Branko Maretić-Dečina.  Nikola je 2016.g  prehodao glasoviti Pacific Crest Trail (4300 km dugačak planinarski put koji se proteže zapadom SAD-a), te postao prvi Hrvat kojemu je to pošlo za rukom. Početak Long Distance Trail Hrvatska nalazi se nedaleko Iloka na vrhu „Liska“ (istoimena iločka pješačko-planinarska ruta) na obroncima Fruške Gore.
Polazna točka je u ponedjeljak 30. travnja ispred  hotela „Dunav“ Ilok, kada će Nikola Horvat sa svojim kolegama Brankom Maretićem Dečinom i Mattom Biseniusom krenuti  u novu avanturu, na tzv. thru hike (hodanje bez prekida) od Iloka do Dubrovnika. Na samom startu i u dijelu rute pridružit će se članovi HPD Cibalia Vinkovci na čelu sa predsjednikom Igorom Nađom, koji je također i predsjednik Planinarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije te jedan od prethodno angažiranih na formiranju ove rute, članovi pješačko-planinarskih društava iz susjednih županija, lokalni ljubitelji hodanja i prirode te podržavatelji. Cijelo putovanje će snimati nagrađivani filmaš Tin Borovčak, a s ciljem promocije ljepota Republike Hrvatske, te Croatian Long Distance Traila – planinarske staze koja će omogućiti običnom čovjeku da se i sam uputi na epsko putovanje dugo 2500 km.