“Dan crvenih haljina”

Svake godine, prvog petka u veljači.

„Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije snažno podržava znanstveno-edukativnu akciju Dan crvenih haljina, čiji je cilj podizanje svijesti o posebnostima moždanog udara u žena. Ritam svakodnevnih životnih obaveza hvata nas u žrvanj nemilosrdnije nego ikada, a mi istovremeno pokušavamo imati blistave karijere, skladne obitelji i divnu djecu te kuće i okućnice iz žurnala. Mi, žene, smo te koje trebamo stati na loptu i promijeniti način života“, poručuje predsjednica Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije Andreja Horvat Friščić.

Naime, zapanjujuća je činjenica da moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, a u zadnje vrijeme snižava se i dob bolesnika koje pogodi moždani udar – čak 46% moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi, između 45. i 59. godine života.

„Smatramo važnim osvijestiti čimbenike rizika, no još je važnije poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.  Potrebno je mijenjati ono na što možemo utjecati, a to je način života – potrebna nam je trajna i korjenita promjena životnog stila, posebice nama ženama, koje nastojimo biti superiorne na svim životnim područjima“, upozorila je Jasmina Pavlović, šefica koprivničko-križevačkog HNS-a i dodala kako pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, nezdrava prehrana, stres, tjelesna neaktivnost i debljina spadaju među čimbenike rizika na koje sami utječemo.

Iako su s povećanom učestalošću nastanka moždanog udara povezane mnoge bolesti, stanja, okolnosti, životne navike i ponašanja, ove dvije HNS-ovke pozivaju da krenete od sebe i promjenom načina života smanjite mogućnost da se nađete na udaru moždanog udara. Jednako tako, pozivaju i da svi zajedno podržimo obilježavanje Dana crvenih haljina, koji se ove godine obilježava po prvi puta, a provodit će se svake godine, prvog petka u veljači.