Građanska inicijativa LEX FRANAK organizira javni prosvjed pod nazivom “GLAS UPOZORENJA” koje će se održati u subotu 23.2.2019 u 11.55

Građansku inicijativu LEX FRANAK osnovala je u Zagrebu 09. veljače 2019. godine grupa građana.

Zagreb, dana 14. veljače 2019. godine,
U Knjižnici i čitaonici „Bogdana Ogrizovića“ u Zagrebu, s početkom u 11:30 sati ODRŽANA je konferencija za medije na kojoj se govorilo o
nužnosti donošenja odluka Vrhovnog suda vezanih uz sporno pitanje mogućnosti tužbi građana nakon provedene konverzije
nužnosti konačnog zakonskog rješenja za probleme dužnika u švicarcima zbog ništetnosti svih kredita u CHF
organizaciji prosvjeda koji će se održati u Zagrebu, 23. veljače u 11:55 sati
Građansku inicijativu LEX FRANAK osnovala je u Zagrebu 09. veljače 2019. godine grupa građana, zbog nezadovoljstva dosadašnjim načinima i sporošću dugogodišnjeg problema vezanog uz CHF kredite, a u svrhu konačnog rješenja problema 125.000 hrvatskih obitelji, koje i nakon poznate kolektivne pravomoćne sudske presude Visokog trgovačkog suda ne znaju imaju li pravo na obeštećenje, ponajprije zbog različitih sudskih odluka, stvaranja neujednačene sudske prakse hrvatskih sudova te tromosti pri rješavanja u sudskim postupcima, od općinskih sudova pa na dalje.
Sporost Vrhovnog suda u donošenju odluke, kako ističu nezadovoljni građani, ozbiljno dovodi u pitanje pravo na pravedno i potpuno obeštećenje korisnika kredita u CHF koji su napravili konverziju u eure. U slučaju negativne odluke pravo na obeštećenje bilo bi zauvijek izgubljeno za više od 55.000 konvertiranih kredita, koji predstavljaju 80% mase ukupnih kredita, mahom stambenih. Dakle, ističemo, radi se o najbrojnijoj skupini građana s najvećim iznosima kreditnog zaduženja.
Posebice je to nezadovoljstvo izraženo zbog tromosti i ignoriranja (koji mogu dovesti do zastare postupka) odnosno zbog neoglašavanja Vrhovnog suda po revizijima. O toj odluci ovisi sudbina više od 55.000 obitelji koje su konvertirale svoje CHF kredite, a konverzijom nisu ni približno obeštećene. Građani okupljeni u inicijativi također upozoravaju da je rok za podizanje tužbi za preplaćene kamate 14. lipnja ove godine, jer tada nastupa zastara.
U slučaju negativne odluke Vrhovnog suda sva dosadašnja borba građana zapravo bi značila Pirovu pobjedu za najzaduženije korisnike CHF kredita, jer, naglašavamo, konverzijom nije izvršena restitucija preplaćenih iznosa. Ističemo da nije izvršen povrat kredita u stanje prije jednostranog povišenja kamatne i enormnog rasta tečaja, te građani okupljeni u inicijativi drže da se hrvatska sudska praksa treba voditi primjerom i u skladu s pravom EU i presudama EU suda.
Osim naprijed navedenoga, dužnici okupljeni u inicijativi ističu i problem ništetnosti svih CHF kredita, za koji drže kako se sve radi da se takvi ugovori o kreditu vezani uz CHF valutu ne proglase ništetnim, unatoč kolektivno presuđenoj ništetnosti najvažnijih odredbi ugovora, valutne klauzule te nezakonito ugovorene kamatne stope.
Inicijativa smatra kako su svi ugovori u švicarcima apsolutno ništetni i da ne mogu i ne smiju opstati, jer su najvažnije ugovorne odredbe ništetne. Također se u odnosu banaka i klijenata u slučaju Franak nekoliko puta interveniralo privremenim zakonskim rješenjima od strane zakonodavca, a koja nisu pomogla jednako svim korisnicima kredita niti su ta rješenja izvršile potpunu restituciju zbog ništetnosti takvih ugovora. Upravo iz tih razloga, zbog svih komplikacija i zakonskih intervencija, najbolje rješenje jest ono koje je već odavno zapisano u Zakonu o obveznim odnosima, a to je apsolutna ništetnost svih CHF kredita. Takvo rješenje gdje svaka strana vraća ono što je dobila je najjednostavnije rješenje naših problema, a najjednostavnija rješenja su često i najbolja rješenja.
Stoga, dužnici okupljeni u navedenu inicijativu traže da se u suradnji s Vladom RH donese zakonsko rješenje, kojim bi se konačno u potpunosti riješio problem svih CHF kredita te drže da je dosadašnje nerješavanje problema razlog za konačnu intervenciju državne vlasti da zaštiti svoje građane zakonskom regulativom. Inicijativa ističe nužnost konačnog zakonskog rješenja problema CHF dužnika koji bi išao u smjeru da se svi ugovori u švicarcima snagom zakona proglase ništetnima. Dugogodišnja borba zbog nezakonito sklopljenih ugovora pretvorila se u pravu agoniju za 125 tisuća hrvatskih obitelji. Zakonsko rješenje koja ova Građanska inicijativa traži doista bi trebalo biti sveobuhvatno, prvenstveno zato što bi se na takav način izbjegli financijski troškovi građana i zatrpanost sudova sudskim postupcima, a država bi na taj način pokazala kako joj je u interesu pravna sigurnost svih njezinih građana.

Slijedom svega navedenoga, Građanska inicijativa LEX FRANAK prije svega želi pozvati trenutnu zakonodavnu i izvršnu vlast te sve zainteresirane političke opcije, koje drže da zastupaju interese svojih građana, da se angažiraju u iznalaženju i predstavljanju zakonskog rješenja, kako bi se izradio zakonski prijedlog koji bi bio prihvaćen od strane Vlade RH s ciljem obeštećenja građana.
Zbog svega navedenog, kako bi građani direktno poslali svoju poruku, Građanska inicijativa LEX FRANAK organizira javnI prosvjed pod nazivom “GLAS UPOZORENJA” koje će se održati u subotu 23.2.2019. u Zagrebu, točno u 5 do 12 (11:55 sati)!
Pozivamo dužnike i sve građane da nam se pridruže pred Vrhovnim sudom, Trg Nikole Šubića Zrinjskog 3, u Zagrebu na Zrinjevcu, odakle ćemo organizirati „prosvjednu šetnju“ dužnika do Markova trga.
Na okupljanju će govoriti “veterani Frankeri”, dugogodišnji borci za pravo i pravdu svih dužnika CHF kredita Božo Ivošević, Damir Šlogar i drugi.
GRAĐANSKA INICIJATIVA LEX FRANAK