Hoće li križevački atletičari dobiti atletsku stazu? Iz kojih izvora će se financirati?

Hrgov apel Rajnu na Konferenciji za medije HDS-a Križevci

U prostorijama HDS-a u Križevcima održana je danas konferencija za medije na kojoj je tema bila kandidiranje atletske staze na EU projekat, iz kojih izvora će se financirati i hoće li je grad prijaviti na otvoreni natječaj EU INTERREG V-A MAĐARSKA-HRVATSKA 2014-2020.
Predsjednik Kluba vijećnika HDS-a Ivica Švagelj uvodno je kazao da je natječaj za prekograničnu suradnju otvoren već više od mjesec dana i da je na tu temu govorio kao vijećnik u Gradskom vijeću Grada Križevaca već više puta.
“Na tu temu sam dosta puta govorio u Gradskom vijeću i pitao gradonačelnika što će biti, kada će se krenuti s kandidiranjem atletske staze, on je samo odgađao i pomicao termine” – kazao je Ivica Švagelj. Kronološki je pobrojio o postavljanju pitanja za atletsku stazu od listopada 2017. do kraja 2018. godine kada se donosio Proračun za ovu godinu i kada mu je zamjenik gradonačelnika odgovorio da očekuju natječaj.
“Apeliramo i na koalicijske partnere u Gradskom vijeću da vrše pritisak . Tu su škole, klubovi, rekreativci. Smatram da je to dobro svim građanima da se mogu baviti sportom, ne samo u svrhu atletike, već i ostalim građanima, rekreativcima, da se djeca mogu družiti i trenirati te ostali sportski klubovi koristiti u svojim pripremama. Smatramo da je potrebno prijaviti taj projekat jer gradonačelnik je najavio da će raditi po principu da će se što više projekata prijavljivati na EU fondove, da će se dio sredstava vući ih tog dijela što je vidljivo da je u ovom razdoblju to jako slabo, gotovo ništa. Nije nam jasno iz kojeg razloga nije dao, ako ne misli grad to urediti, prijaviti, zašto nije dao atletsku stazu na upravljanje Atletskom klubu. Smatram da bi Atletski klub sa sportskim direktorom, gospodinom Gudićem sam uredio tu stazu i mislim da tu ne bi bilo nekih većih problema” – kazao je Ivica Švagelj.

Branko Hrg, saborski zastupnik, zamjenik predsjednika HDS-a istakao je da su Križevci donedavno bili grad koji je proglašen šampionom korištenja europskih fondova za što je dobiveno i priznanje.
“Radilo se o programima koji su se događali od 2013. – do 2017. godine. Jednostavno ne mogu vjerovati da bi vodstvo grada htjelo izbjeći kandidiranje atletske staze za prekograničnu suradnju na natječaj koji se tako dugo čeka. O tome se govori već godinu i pol dana. Tadašnje vodstvo grada i gradska administracija je pripremilo projekt, sve dokumente, dobili smo rješenje o izvedenom stanju, legalizirali objekte na gradskom stadionu i tada projekt nije prošao zbog tehničke greške mađarskog partnera, zbog 50 eurocenti na jednom papiru napisanom, a na drugom ne za istu stavku.
Projekt ima preko 200 stranica, rađen je studiozno, spreman čeka da se prijavi i nama nije jasno da se sada u gradu ništa o tome ne govori.
Mjesec dana je natječaj otvoren i zato smo sazvali ovu tiskovnu konferenciju da apeliramo na vodstvo grada, gradonačelnika, gradske službe, pročelnike, Zajednicu sportskih udruga. Nama stvarno nije jasno zašto se sada to izbjegava. Ispada da nam gradonačelnik definitivno nije govorio istinu sve ovo vrijeme. Ne želim vjerovati da je to tako, želim vjerovati da će grad kandidirati atletsku stazu.
Mi imamo neke informacije da je neko kandidiranje atletske staze napravljeno, ali to je kandidiranje od svega 700 tisuća kuna. Ovdje se radi o novcima od 783 tisuće eura, a za same radove 627 tisuća eura. Znači, to nije samo atletska staza, to je čitav kompleks gdje se uređuju prostori s popratnim sadržajima, vježbalištima.
I evo apel gradonačelniku – javni poziv, jer ne možemo utjecati na vodstvo grada na drugi način. Javno pozivamo kao ljudi, kao čovjek koji je bio dio ekipe koja je pripremala ovaj projekt u prošlom sazivu, pozivam i apeliram da se ozbiljno pristupi ovom poslu, uključe svi koji mogu biti u tome uključeni i da grad prijavi zajedno sa partnerima iz našeg prijateljskog grada u Mađarskoj atletsku stazu. Nitko ne garantira da će proći, ali zadnji put smo ispali iz čiste tehničke greškice.
Znači, sve je spremno, sve imaju, na njima je da samo zanove datume i pošalju. Ovo je apel, ne napad i kritika, da iskoriste projekte koje smo im ostavili i da se riješi pitanje atletske staze. Uvjeren sam da je ponuda, koju je izvršni predsjednik Sportskih igara mladih Gudić dao prema Gradu u ime Atletskog kluba, bila itekako argumentirana i temeljena na realnim spoznajama. Uvjeren sam da je Atletski klub dobio atletsku stazu, da bi to Gudić uspio riješiti. Znam koliko je uporan, ali nije se išlo u tom pravcu. Natječaj je raspisan, gradonačelnik govori da će se atletska staza graditi iz prekogranične suradnje. Zato smo ovdje – molimo vas prijavite je na natječaj prekogranične suradnje, ajmo kandidirati atletsku stazu, ajmo riješiti taj problem čitavog sportskog centra “, te je pozvao i Zajednicu športskih udruga da izvše “pritisak” na gradonačelnika kako bi se na vrijeme kandidirali na natječaj– kazao je Branko Hrg.