Izbori za Europski parlament – znate li o čemu se tu radi?

Spremaju se nekakvi izbori – tako običan čovjek može zaključiti. Kad te iste obične ljude pitate o kakvim se izborima radi i znaju li nešto više o tome, dobit ćete negativan odgovor.
Mnogi pojma nemaju o tim izborima, što povlači konotaciju da je pitanje tko će uopće izići na njih. I sam razmišljam o tome želim li to ili ne želim i koja je svrha svega toga.
Malo znatiželjniji mogu saznati da je nama to puno bitnije nego što možemo zamisliti. Tamo nas naši izabrani zastupnici zastupaju i bore se za naša prava. Oni mukotrpno rade, znoje se, uče strane jezike, šopingiraju, idu na skupe večere, voze se u luksuznim automobilima itd. Morat ćete priznati da to nije lako, a kad samo pomislite na sve one strahove od letenja i česta putovanja zrakoplovima, koja nose posebnu vrstu stresa, zapravo dođete do zaključka koliko su oni nama bitni i koliko je važno tko nas tamo zastupa.


I nemojte slučajno biti jalni i usuditi se pomisliti da plaće od desetak tisuća (čak!) eura nisu primjerene i da oni ne zaslužuju te ogromne iznose za koje obična prodavačica treba raditi dvije-tri godine. No ona ne mora u avion, ona ne mora učiti engleski ili nedajbože koji drugi jezik, ona nema pojma o skupim crnim vinima. To je težak kruh i mi bismo morali izići na te izbore, morali bismo dati glas tim bogomdanim ljudima.
Već ovih dana na televiziji imamo prilike vidjeti zajapurena lica koja s velikom radošću najavljuju sigurne pobjede, prosperitete svojoj stranci i sav folklor koji uz to ide. I kad sve to vidimo, zapitamo se tko ne bi izišao na te izbore, ali imamo jedan mali problem – kome dati svoj glas? Kao da je to uopće bitno… Je li to ikada bilo važno? Ovce, dajte svoju vunu, neka vas strižu – bit će vam lakše! (tik)