Križevčani podržali sječu drveća

Bilo je već i vrijeme da se uklone ta trula i stara stabla. Već godinama su ona mojim susjedima pravila probleme. Granje je pravilo štetu na krovovima većine kuća u ulici, a korijenje je uništavalo temelje. Mojoj kući, na svu sreću, stabla nisu toliko prijetila. Ipak, drago mi je zbog mojih susjeda. – rekla je Ana Majdak, stanovnica križevačke ulice Franje Markovića u kojoj su srušena problematična stabla.

Početkom ovoga tjedna, nastavljeni su radovi na uklanjanju bolesnog i starog drveća u ulici Franje Markovića u Križevcima. Do sada je srušeno nekoliko stabala, a svako rušenje izvodi se prema prethodno stručnoj procjeni Povjerenstava za zelenilo Grada Križevaca kojeg čine šumari i agronomi. Križevačka gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Marijom Rajnom (Nezavisni), nastojeći udovoljiti zahtjevima građana u vezi uređenju parkova, najavljuje i nove zahvate rušenja drveća na prostoru bivše vojarne – koja su postala opasna za djecu i starije ljude. Istovremeno se planira sadnja novog drvoreda, a prve akcije u tome smjeru održane su već u studenom 2018. godine kada su imali priliku sudjelovati i sami građani Križevaca. – Svaki puta kad su bili jaki vjetrovi, mi smo se bojali. Ja sam jako sretna da se to maknulo. Korijenje drveća ljudima ulazilo je u podrume. Kuće su tu starije gradnje i to je bilo strašno. Čak pred dvije godine pala je jedna velika grana, sreća što nitko nije stradao od ljudi ili vozila. Godinama smo se žalili i molili da se to drveće sanira, ali nije bilo nikakve pomoći. Tek prošle godine krenulo sa pozitivnim promjenama kod uređenjem ovog pločnika kroz ulicu koji vodi gore do groblja. Kažem opet, sretna sam zbog toga što se sad to napokon riješilo. – zadovoljno je istaknula Ana Bencek, stanovnica ulice Franje Marković.

Mišljenje križevačkih građana koji su zahvalni Gradu Križevcima na uklanjanju opasnog drveća, ipak ne dijeli manji dio prigorske javnosti i političke opozicije predvođene križevačkom Hrvatskom demokršćanskom strankom (HDS). – HDS se protivi ovakvom stihijskom rušenju drveća u dijelu parka. Zašto nije napravljen projekt cjelokupnog uređenja? Ovakvo rušenje liči na ekocid. – među ostalim, navedeno je u priopćenju HDS-a.

Prigorskoj javnosti Grad Križevci obratio se svojom službenom obavijesti u kojoj je objašnjeno kako je uklanjanje stabala bilo nužno i zatraženo od samih križevačkih građana. Poručeno je kako će i dalje nastaviti sa projektom uređenja zelenih površina te zaštitom zdravlja i imovine Križevčana i Križevčanki. (zv)