Kuglof s rumom i orasima

Ovaj kuglof se može raditi i u pekaču dimenzija 30×20 cm, ali s obzirom da ja baš volim kuglofe, onda je kod mene u ovom obliku.

Sastojci:
Biskvit

4 jaja
200 g šećera
150 g maslaca sobne temperature
200 ml mlijeka
1 vrhom puna žlica kakao praha
150 g oraha
200 g brašna
12 g praška za pecivo
Preljev

200 g šećera
400 ml vode
100 ml ruma
Glazura

100 g čokolade 70% kakaa
50 g čokolade 54% kakaa
3 žlice ulja
Postupak:
Prvo skuhati preljev. Prokuhati vodu sa šećerom, da se šećer otopi pa ostaviti da tako kuha jedno 5 minuta. Ohladiti, u to umiješati rum. Postoji mogućnost da biskvit neće upiti svu tekućinu (osobito ako ga radite u običnom 30×20 cm pekaču).

Za biskvit prvo odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke spremiti u frižider. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i maslacem, a zatim postepeno dodavati mlijeko. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo te umutiti u smjesu. Na kraju umutiti i orahe.

Istući snijeg od bjelanjaka i lagano ga špatulom umiješati u smjesu.

Smjesu istresti u kalup za kuglof te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 55 minuta (nakon 30 minuta prekriti kalup folijom da ne tamni i obavezno već nakon 45 minuta čačkalicom isprobajte je li pečen). Ako pečete u kalupu 30×20 cm, pecite 20 minuta i provjerite čačkalicom pa dopecite do kraja.



Biskvit izvadite iz pećnice, ostavite da se prohladi. Izvadite ga iz kalupa za kuglof, izbockajte ga čačkalicom i žlicom prelijevajte zaljev dok ga ne potrošite. (Ja to radim na žici ispod koje je tanjur pa onda mogu taj rum potrošiti za kompot ili čaj primjerice).



Kada se biskvit ohladio do kraja (nakon par sati) prelijte ga glazurom – na pari otopite čokoladu s uljem, prelijte preko kuglofa i kada se stisne, nakon par minuta pospite mljevenim orasima.

Dobar tek! (poduzetna.com)