Obavijest proizvođačima bobičastog voća!

Topla zima i vrlo visoke temperature zabilježene proteklih nekoliko dana ubrzale su kretanje vegetacije bobičastog voća te je potrebno dovršiti rezidbu i obaviti prvu ovogodišnju zaštitu.

Zaštita malina i kupina od štetnih organizama počinje rezidbom prilikom koje je potrebno odstraniti sve dvogodišnje izdanke te suvišne i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke na kojima su vidljive ovalne srebrnkaste pjege sa crnim točkicama.

Prilikom rezidbe lako je uočiti i izdanke sa zadebljanjima koja su nastala kao posljedica napada malinova prstenara (Agrilus aurichalceus) i malinine mušice galice (Lasioptera rubi). Takve je izdanke također poželjno odstraniti jer navedeni štetnici prezimljuju u izdancima kupina i malina.

Nakon provedene rezidbe potrebno je pripravkom na bazi bakra obaviti preventivnu zaštitu od infekcije uzročnicima bolesti izdanaka. U Hrvatskoj je za tu namjenu na bobičastom voću dozvoljen pripravak Nordox 75 WG. U nasadima maline dozvoljen je i pripravak Champion WG 50.

Pripravak Nordox 75 WG može se primijeniti i za zaštitu ostalih vrsta bobičastog voća kao što su američka borovnica, sibirska borovnica, ribiz i ogrozd.

Navedeni pripravci pogodni su i u ekološkoj proizvodnji.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.