Obavijest proizvođačima ozimih žitarica !

Tijekom idućeg vremenskog razdoblja najavljeno je povećanje dnevnih temperatura , a sa time počinje i intezivniji rast kulture i korova.
Pregledom ozimih usjeva koji su u različitim fazama razvoja ovisno o rokovima sjetve, izboru sortimenta, provedenoj osnovnoj gnojidbi te tipu zemljišta potrebno je izvršiti prvu prihranu mineralnim gnojivima i to prije najavljenih oborina.
Potrebno je voditi računa da ukoliko tijekom jeseni nije provedena zaštita herbicidima treba pregledati usjeve i utvrditi zastupljenost i vrste korova .

Ovisno o zastupljenosti korova na parcelama i razvojnom stadiju ozimih žitarica, u narednom razdoblju preporučujemo primjenu jednog od dopuštenih herbicida za suzbijanje korova u ozimim žitaricama (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Do stadija završetka busanja može se obaviti tretiranje nekim od herbicida:
Alister New ( dozvola u pšenici i pšenoraži), Tornado forte (dozvola u pšenici, ječmu i pšenoraži), Tolurex 50 SC (dozvola u pšenici i ječmu) i dr. sa napomenom da travnati korovi ne bi smjeli preći fazu 1-3 lista, a širokolisni 2-4 razvijena lista.
Obratiti pozornost na selektivnost herbicida u ozimim žitaricama ovisno o vrsti žitarica( ne primjenjivati herbicide na ozimim žitaricama za koje herbicid nema dozvolu) i ovisno o razvojnom stadiju ozime žitarice.
Prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu izvršiti provjeru o registraciji u FIS trežilici (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ ). Primjenu sredstava za zaštitu bilja smiju provoditi samo osobe sa položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.