Obilježavanje Dana Matice hrvatske

Iz Ministarstva kulture

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na obilježavanju Dana Matice hrvatske u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine.

Uputivši iskrene čestitke slavljenicima i poželjevši im stvaralačku energiju kako bi još dugo djelovali na dobrobit cijele hrvatske kulture, ministrica je istaknula kako su obljetnice i dani kada institucije otvaraju vrata širokoj javnosti uvijek prilika prisjetiti se važne uloge koju su one odigrale u stvaranju hrvatske kulture, društva i države.

Ministrica je istaknula kako „Matica hrvatska ostaje trajnim uzorom svima kako na najbolji način očuvati materijalnu i duhovnu kulturnu baštinu, a istodobno je koristiti i razvijati te poticati sve oblike umjetničkoga stvaralaštva.“ Podsjetila je i na povijest Matice hrvatske, njezino djelovanje i ustrajnost u zaštiti najvećih duhovnih vrednota u vremenima snažnih društvenih previranja koje „svjedoče o trajnoj predanosti očuvanju našega identiteta, ali i prihvaćanju univerzalnih kulturnih tečevina“.

U svome govoru ministrica je naglasila i kako „dosad učinjeno obvezuje, a suvremenost postavlja nove izazove, pa Matica hrvatska ide dalje, prilagođujući svoje sveukupno djelovanje, ali i pojedinačne aktivnosti potrebama današnjega vremena“. Kada se govori u kontekstu aktualnih kulturnopolitičkih prioriteta, ministrica je rekla kako se posebno cijeni pozornost koju „Matica hrvatska pridaje promicanju čitalačke kulture putem svojih brojnih književnih događanja, ali i kroz trajnu spremnost za darivanje svojih knjižnih izdanja institucijama u zemlji i inozemstvu“.

Oslanjajući se na kontinuitet i izvrsnost Matičina dosadašnjeg djelovanja, upravi i svim članovima, ministrica je zaželjela još uspješniju budućnost, a akademiku Bratuliću i gospodinu Zidiću čestitala na njihovim visokim životnim obljetnicama. Ministarstvo kulture

I u našem gradu vrlo aktivno djeluje Ogranak Matice hrvatske sa brojnim programima: kulturnim događanjima, izdavaštvom, tribinama, gostovanjima poznatih i drugo, a čiji rad je prepoznat ne samo u Hrvatskoj, nego i mnogo šire.