Prigorski proizvodi na našem stolu

Prvi kratki opskrbni lanac u županiji bit će u Križevcima

Grad Križevci kreće u uspostavljanje kratkog opskrbnog lanca finalnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina kojemu je cilj osigurati stanovnicima čim jednostavniju nabavku lokalnih svježih proizvoda bez posrednika. Gradonačelnik Mario Rajn i ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić potpisali su danas Sporazum o suradnji na uspostavi kratkog opskrbnog lanca u Križevcima, prvog i za sada jedinog u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sporazumom se Grad Križevci obvezuje formalizirati osnivanje kratkog opskrbnog lanca te samim time nakon osnivanja i upravljati istim, a PORA se obvezuje sudjelovati kao podržavajući partner u formalnom osnivanju i radu kratkog opskrbnog lanca.

“Ovo je prva faza u kojoj povezujemo dionike kako bi Križevčani jeli prirodnu hranu ovoga kraja, “prigorske” proizvode kontroliranog porijekla. U drugoj fazi očekujemo uspostavljanje maloprodajnog dućana. Za sada je 20-tak zainteresiranih dionika, a proizvodi će se nuditi i javnim ustanovama.” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja bila je jedan od partnera na projektu Agri Short financiranog iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatske 2014.- 2020., kojim je uspostavila i organizirala kratki opskrbni lanac “KOL KKŽ”.

“Želja je da se ponude lokalni proizvodi i skrati put od proizvođača do potrošača. Kroz projekt smo nastojali sve dionike educirati što znači kratki opskrbni lanac te smo vidjeli primjere dobre prakse u Mađarskoj i Austriji. Ići će se i na projekt AgriShort 2 kojim će se nastojati povući bespovratna sredstva” – kazala je ravnateljica PORE Melita Birčić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.