Prošle godine u Hrvatskoj rođeno 791 dijete više nego 2017.!

Najveći plus u zadnjih deset godina.

U vrijeme kada se Hrvatska suočava s jednom od najvećih depopulacija u svojoj povijesti, kada sve više, osobito mladih ljudi, napušta zemlju, podatak da je Hrvatska zabilježila mali baby boom zvuči gotovo nevjerojatno. Međutim, upravo se to, čini se, Hrvatskoj dogodilo u 2018. godini. Tijekom prošle godine rođeno točno 791 dijete više nego u 2017. godini.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u  2017. godini u Hrvatskoj je rođeno 36.556 djece,  a prema istraživanju koje smo proveli, u 2018. godini je samo u rodilištima državnih bolnica rođeno 36.890 djece. U godini prije u tim bolnicama rođeno je, pak, 36.099 djece.

Moramo odmah napomenuti da to nisu konačni ni službeni podaci, da ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili drugdje, te da je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj, međutim, u svakom se slučaju radi o značajnom povećanju broja djece rođene u bolnicama u Hrvatskoj. Je li riječ o početku pozitivnih trendova ili tek prirodnoj demografskoj oscilaciji, prerano je govoriti, pogotovo dok i službeni podaci ne potvrde ove brojke, no činjenica je da je ovo skok kakav u Hrvatskoj nije zabilježen od 2009. godine (2012. i 2016. zabilježen je veći broj živorođene djece, no ne toliki). Broj je posebno značajan kada se uzme u obzir broj hrvatskih građana mlađe dobi koji je odselio u inozemstvo. Ukupno gledano, prošlu je godinu u plusu, odnosno s većim brojem rođenih beba nego godinu ranije završilo 16 gradova, a negativni trendovi i dalje su prisutni u njih 12.

Podatke o većem broju rođene djece potvrđuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio rezultate do kraja studenog, a privremene podatke do kraja godine objavit će sredinom veljače. Prema tim podacima, do kraja studenog u Hrvatskoj je rođeno 34.192 djece, što je 394 više nego u prvih 11 mjeseci 2017. godine, kada je rođeno 33.798 djece.