Ptice Hrvatske i Europe – knjigu predstavio Miloš Martinović

Ptice – neizostavni dio ekosustava

U okviru programa “Zeleni utorak”, koji je sinoć započeo u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” i odvijat će se slijedećih nekoliko utoraka, gostovao je Miloš Martinović iz udruge BIOM koji je predstavio knjigu “Ptice Hrvatske i Europe”. Riječ je prilagodbi, odnosno prijevodu knjige na hrvatski jezik s ciljem da se popularizira promatranje ptica i boravak u prirodi u našoj zemlji.
Priručnik “Ptice Hrvatske i Europe” najbolji je vodič za prepoznavanje ptica u Europi. Na 446 stranica sa više od 4000 prelijepih, gotovo stvarnih ilustracija koje su izradili vodeći svjetski ilustratori ptica, čitatelje uvodi u bogatstvo raznolikosti ptičjih vrsta koje nas okružuju i u svijet promatranja ptica.
Miloš Martinović, jedan od urednika predstavio je križevačkoj publici knjigu i održao informativno predavanje o praktičnom korištenju knjige u promatranju ptica.

“Udruga BIOM bavi se biološkim istraživanjima i popularizacijom prirode te se provode i tečajevi prepoznavanja ptica. Zašto promatrati i prepoznavati ptice? One su neizostavni dio ekosustava, bioindikatori promjena u okolišu, povezuju ekosustave udaljene tisućama kilometara, široko rasprostranjene i obogaćuju boravak u prirodi. U knjizi je navedeno preko 800 vrsta ptica i može pomoći svakome u njihovom promatranju i učenju o pticama” – kazao je Miloš Martinović.

I u Križevcima ima ljubitelja ptica, a zasigurno će se nakon ovog predavanja i boravka u prirodi, njihov broj i povećati.