Revizija Vatikanskih ugovora „neozbiljna inicijativa“ ili nužnost modernih vremena?

U Hrvatskoj se ponovno raspravlja o reviziji ugovora što ih je ta zemlja sklopila sa Svetom Stolicom. Raspravu obično pokreću marginalne stranke, dok velike stranke, osobito dok su na vlasti, na to ni ne pomišljaju

Malo je dokumenata, sporazuma ili zakona prihvaćenih u posljednjih 20-tak godina koji su izazvali toliko kontroverzi, rasprava i osporavanja kao Vatikanski ugovori. Međutim, nijedna hrvatska vlada, ni SDP-ova ni HDZ-ova, nije pokušala revidirati ugovore što ih je u drugoj polovici devedesetih u ime Hrvatske sa Svetom Stolicom potpisao pokojni Jure Radić, ondašnji potpredsjednik vlade i predsjednik Državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama, a koje je Hrvatski sabor ratificirao 1997. i 1998.

Reviziju se nije usudila zatražiti ni vlada Zorana Milanovića u vrijeme krize i opće proračunske štednje, premda su upravo u tom trenutku nastupile “bitno promijenjene prilike” koje su, u skladu sa slovom ugovora, možda mogle opravdati zahtjev za njihovom revizijom.

Prijedlog izmjene kontroverznih ugovora ovih je dana ponovno aktualan zahvaljujući zahtjevu opozicijskog saborskog kluba GLAS-a i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), koji je svoju inicijativu pokrenuo još prije godinu dana, ali je tek sada došla na red za saborsku raspravu.

Premijer Andrej Plenković i ovog je puta, kao i nekoliko puta ranije, zanijekao bilo kakvu mogućnost revizije Vatikanskih ugovora. U HDZ-u, kako doznajemo, ne pridaju puno pozornosti najnovijoj opozicijskoj inicijativi za revizijom Vatikanskih ugovora, niti je smatraju ozbiljnom. “Da im je bilo stalo do revizije, onda bi pokrenuli to pitanje kad su bili na vlasti, i kada su postojale neke okolnosti koje bi mogle opravdati takav zahtjev”, doznajemo od utjecajnog člana vladajuće stranke, koji je odlično upućen u ovu problematiku, ali koji je zbog unutarstranačkih odnosa zamolio da ostane neimenovan.(metroportal)