Svjetski dan radija

Danas slavimo Svjetski dan radija!

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija. Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187 sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora. Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja..). (za RKŽ – KZZ)

Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva. Iako je prva svjetska radio postaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926. Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. U Hrvatskoj danas emitira 136 radio postaja, a Radio Križevci jedini na našem području s gradskom koncesijom i frekvencijom 96,6 MHZ. Slušajte nas!