Tolušić otvorio 15. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu

Hrvatski med je kvalitetan med

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je danas u Gudovcu 15. Međunarodni pčelarski sajam i 6. izložbu vina i vinogradarske opreme. Otvorenju su prisustvovali brojni gosti iz cijele Hrvatske, među kojima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gosti iz susjednih zemalja te brojni pčelari i predstavnici pčelarskih udruga. Prije svečanosti otvorenja sajmova, održan je Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka gdje je promoviran Med s hrvatskih pčelinjaka i nacionalna staklenka za med. Medni doručak organizirali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez. Posjetiteljima su se obratili direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Pčelarski sajam najveća je izložbeno-prodajna pčelarska manifestacija u Hrvatskoj, a prilikom otvaranja potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je o provođenju Nacionalnog pčelarskog programa i promociji kvalitetnog hrvatskog meda:

“8 000 pčelara, 400.000 pčelinjih zajednica – to nisu male brojke, ali moramo puno toga napraviti , prije svega na promociji hrvatskog meda. Još uvijek smo po konzumaciji meda na vrlo niskoj razini kad gledamo ostale zemlje, članice EU i tu možemo puno toga popraviti. To je smjer u kojem ide Ministarstvo poljoprivrede. U 2018. godini imali smo po prvi puta, a bit će i u svim idućim godinama, promociju hrvatskog meda među prvašićima. Svaki prvašić dobio je promotivnu teglicu meda sa promotivnim materijalima, i kad govorimo o medu i ostalim hrvatskim proizvodima, moramo ih educirati od malih nogu. To je najbolji put da se podigne razina svijesti o kvaliteti i bitnosti hrvatskih proizvoda” – kazao je ministar Tolušić.

Govoreći dalje o tome istakao je:

“Ono što je bitno za hrvatske pčelare je hrvatska nacionalna staklenka za med koja svojim specifičnim oblikom jamči bilo kojem kupcu da je u njoj kvalitetan hrvatski med, da bude još prisutniji i prepoznatljiviji na tržištu. Drago mi je da pčelari koriste i novce iz Programa ruralnog razvoja, da ih ima i u mjerama za mlade poljoprivrednike. Očekujem da će toga biti i više ubuduće. Novim proračunom EU 2021.-2027. godine učinit ćemo sve da i u tom segmentu financijski pomognemo pčelarima .
Hvala pčelarima na svemu što rade za rejting hrvatskog meda, puno sreće, dobru mednu godinu, dobru pašu i nadam se puno uspješniju i bolju 2019. godinu! – poručio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvarajući 15. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu koji je još u nedjelju otvoren za posjetitelje.