Valentinovo

Danas slavimo blagadan Sv. Valentina, sveca o kojem nemamo mnogo sigurnih podataka. U svijetu je vrlo rašireno štovanje sv. Valentina. Kod nas su ovome svecu posvećeni mnogi oltari na području stare zagrebačke nadbiskupije, a u Batini u Baranji čak mu je podignuta župna crkva.

Sv. Valentina spominje se u rimskom martirologiju u izvještaju sv. Bede Časnoga iz VIII. stoljeća, a koji govori o Sv. Valentinu kao o kreposnom i mudrom svećeniku iz Rima (3.st.) zbog čega je uživao veliki ugled u narodu. Car Klaudije II. Gotski htio ga je osobno upoznati zbog te popularnosti među kršćanima, ali i među poganima. Valentin je hrabro stupio pred cara, premda je znao kako car postupa s kršćanima i što bi mu se moglo dogoditi nakon toga susreta. Car mu se obratio:
“Valentine, rado bih čuo tvoju mudrost i želio bih biti tvoj prijatelj. Za uzvrat samo jedno od tebe tražim: povratak staroj vjeri u rimske bogove.”
Valentin mu je odgovorio: “Svijetli care, kad bi bar nešto slutio od Božje slave, to nikad ne bi od mene tražio. Krist je za mene pravi Sin Božji.”

Caru je zatim Valentin pričao o kršćanstvu, odbacujući mnogoboštvo kao demonsku stvar. Iako je car bio duboko pod dojmom Valentinovih riječi, gradski suci osudili su njegov stav nazivajući ga čarobnjakom. Kako bi spriječio bunu u narodu, car je Valentina predao sudu. Iako je Valentin prilikom samog postupka učinio čudesno djelo ozdravljenje slijepe djevojke, suci prema njemu nisu imali milosti te su ga osudili na batine i na mučeničku smrt – odrubljivanje glave.
Ovaj izvještaj golica maštu – po čemu je onda Valentin zaštitnik i svetac zaljubljenih?
Prema jednoj legendi, Valentin je volio ruže te je njima darivao zaručnike i na taj im način zaželio sretno bračno zajedništvo.

Na dan Sv. Valentina, svi koji se vole su uključeni u ritual darivanja – roditelji, djeca, prijatelji i zaljubljeni.
Pa ako imate nekoga koga volite, u manirima Sv. Valentina, darujte voljenu osobom mirisnom ružom ili nekim drugim malim znakom pažnje.