Vjesnici ljepšeg proljeća – neki novi šahovski klinci

2. šahovski vuliman

2. šahovski vuliman (Hotel Picok Đurđevac, 2. 2. 2019.) još jednom je okupio šahovske nade između Drave, Kalnika i Bilogore i nehotice podsjetio na novo šahovsko proljeće i njegove drhtave male vjesnike.
Formula ovog “sajma prve nadarenosti” je više nego jednostavna: svake prve subote u mjesecu sastanu se polaznici šahovskih škola iz čitave okolice i odigraju dva turnira. Maleni igraju turnir do 10 godina, a oni malo stariji turnir do 14 godina. Pravo nastupa imaju svi početnici i igrači skromnog rejtinga (do 1650). 
Otac ovog natjecanja, Ivan Baruškin iz Novog Virja, pobrinuo se da ambijent, nagrade i ozračje “Vulimana” budu na visokom nivou. Mogli bi od njega učiti i mnogi direktori “velikih turnira”.
Junaci 2. vulimana bili su Agata Kokša iz Molvi, superiorna pobjednicaturnira do 10 godina i Anton Đurašin, tihi dječak iz Kakinca, koji je slavio u konkurenciji do 14 godina. Slavila je i njegova učiteljica Renata Koprivnjak iz Rovišća čijih se troje učenika okitilo medaljama. (I neka onda netko kaže da prve učiteljice nemaju silan utjecaj na generacije djece iz malih mjesta.)
Organizator je podijelio 18 medalja i 16 plaketa uz još četrdesetak predmetnih nagrada, tako da nitko nije otišao iz Đurđevca bez svoga prvog šahovskog trofeja. Većina djece je na šah povela i roditelje, mlađu braću i sestre, a jedan je mališan došao u društvu djeda. 
Jedna mlada majka je dometnula da “Nije mogla sanjati ljepši sportski početak za svoje dijete”. Pozitivna atmosfera, glazba prije početka i u pauzama, odlična organizacija, napeti i neizvjesni turniri u kojima skoro svatko može pobijediti svakoga, najbolja su preporuka šahovskih vulimana. Prostor između Đurđevca, Koprivnice i Križevaca koji su neki prozvali “Dolina šahovskih prvaka”,uskoro bi mogao zasjati novim šahovskim zvijezdama. Zato pozivamo sve one koji se još nisu osmjelili. Dođite na neki od idućih “vulimana” i osladite prvim šahovskim pobjedama! Ima ih ondje baš za svakoga barem po jedna. Dovoljno je samo zavoljeti šah.
http://chess-results.com/tnr411043.aspx?lan=13&art=1&rd=7
http://chess-results.com/tnr411041.aspx?lan=13&art=1&rd=7