Zemlja i blago – Bamija

Slušajte reprizu od 20.00 sati.

U današnjoj emisiji “Zemlja i blago” koja ide nedjeljom od 9 sati, ugostili smo gospodina koji se bavi uzgojem bamije, a to je Stjepan Grošević iz OPG-a Grošević.

Razgovarali smo s njim o toj čudnovatoj biljci za koju svi kažu da je čarobna. Evo što nam je ispričao.

Bamija je, što se ono kaže, delikatesa i specijalitet kao hrana i istovremeno lijek za zdravlje i lijek za ljepotu. Bogata je vitaminima i mineralima, a čaj od sušene bamije mnogim je dijabetičarima pomogao u reguliranju šećera. Blagotvorna sluz po kojoj je bamija poznata odlično liječi sve oblike želučanih oboljenja, osobito Helicobacter pylori, a ulje rješava teške dermatološke probleme. Hemeroidi, bore? Zdravo! A znate li vi da je iz bamije napravljen prvi biljni botoks – govori nam i nabraja Stjepan i nastavlja priču.

Bamija (lat. Hibiscus esculentus) je grmolika biljka koja se razgrana onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je otprilike 60 cm, a u povoljnim uvjetima čak i više. Naša je prošle godine narasla preko dva metra, što još nigdje nije bilo upisano. Stabljika i grane crvenkaste su boje i posute oštrim dlačicama  što na osjetljivoj koži nekad izaziva alergijske reakcije. Cvijet bamije je zvonolik, svijetložute boje. Svaki pojedini cvijet traje samo jedan dan – ujutro se otvara, a popodne vene i mijenja boju od žute preko ružičaste sve do crvene

Nema tog bosanskog lonca ili begove čorbe kojoj bamija ne daje onaj prepoznatljivi okus i gustoću. Kad je sezona da ih se može jesti svježe, treba ih što kraće obariti ili kratko izdinstati ili dodavati u bilo koje jelo desetak minuta prije kraja. Naravno odao nam je i nekoliko recepata poput “Begove čorbe” ili “Bamijine vode”, no to ste mogli čuti u emisiji ili možete potražiti na internetu.

Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, blanširanjem i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prirodni emulgator, a konditorima je korisna jer smanjuje kristalizaciju šećera. Zrelo sjeme ponegdje se u Aziji i Africi prži i pije kao nadomjestak kavi. Zahvalili smo gospodinu Stjepanu na svim informacijama i dogovorili sljedeći intervju o drugim biljkama i stvarima kojima se bave.